Literaire ontmoetingen ‘Schrijven over een land – de blik van een ander’

Welke taal kies je om te beschrijven wat je er hebt meegemaakt, de personen die je hebt ontmoet, de ouders die je hebt achtergelaten? Wat zijn de literaire valkuilen en mogelijkheden? Welke wegen staan er op dit gebied open voor reportageschrijvers, romanciers en dichters? Op deze avond kwamen drie schrijvers bijeen die elk op hun eigen wijze op deze vragen antwoord geven.

De Nederlander Jan Brokken (1949) treedt in maart 2016 aan de Université Paris-Sorbonne op als gastschrijver. Zijn oeuvre omvat romans, novellen, reisboeken en reportages. Zijn boek Baltische zielen is het eerste dat in het Frans is vertaald ( Les Âmes baltes). Het is gebaseerd op de vele onderzoeken die hij uitvoerde en de verhalen die hij optekende tijdens zijn reizen door Estland, Letland, Litouwen en het voormalige Oost-Pruisen. De tocht leidt langs Romain Gary, Mark Rothko, Sergueï Eisenstein, Hannah Arendt, Jacques Lipchitz en zelfs Arvo Pärt – allen geboren aan de kusten van de Baltische Zee.

De in 1946 in het Turkse Malatya geboren Emine Sevgi Özdamarvolgde lessen aan de theaterschool in Istanbul alvorens naar Oost-Berlijn te vertrekken. In Duitsland wachtte haar een glansrijke carrière als actrice en regie-assistente. Ook in Frankrijk vierde zij successen in het théâtre de Bobigny, waar zij in 1997-1998 De Trojaanse vrouwen van Euripides vertolkte onder regie van Matthias Langhoff Ook literair succes lag in het verschiet. Zij begon met het schrijven, in het Duits, van theaterstukken, novellen en romans en sleepte daarmee prestigieuze literaire prijzen in de wacht, waaronder de bekende Ingeborg-Bachmann-Preis (1991). In maart 2016 treedt ze aan de Université Paris-Sorbonne op als gastschrijver.

Cécile Wajsbrot is in 1954 in Parijs geboren. Zij verdeelt momenteel haar tijd tussen het schrijven van boeken en haar werk als vertaalster uit het Engels (met name The Waves van Virginia Woolf) en uit het Duits (Gert Ledig, Marcel Beyer). Sedert een tiental jaren woont zij in Parijs en in Berlijn. Conversations avec le maître (2007) en L’Île aux musées (2008) zijn de eerste twee romans van de cyclus Haute Mer, die zij vervolgde met Sentinelles (2013). Haar laatste roman, Totale éclipse, is in 2014 verschenen. Zij publiceert samen met Hélène Cixous Une autobiographie allemande (Christian Bourgois, 2016).

De avond werd geleid door Margot Dijkgraaf, auteur, literatuurcriticus en intendant literatuur en debat bij de Nederlandse ambassade.

In samenwerking met het Goethe Institut, De Nederlandse Taalunie, de universiteit Paris-Sorbonne (Paris IV) en Éditions Bourgois.