Anna Ruohonen

Anna Ruohonen is een Finse mode-ontwerper uit Parijs en oprichtster van haar eigen label Anna Ruohonen Paris. Ze ontwerpt duurzame luxemode. Haar missie is om tijdloze ontwerpen te creëren en om schoonheid in het dagelijks leven te brengen. De ontwerpster heeft twee showrooms, een in Parijs en een in Helsinki.

Het concept
Alles van het label Anna Ruohonen Paris, behalve de prêt-à-porter collectie, is maatwerk. Elk kledingstuk is gemaakt naar het lichaam van de klant, waardoor Anna Ruohnen aan elke klant individuele, goed gesneden kleding van hoge kwaliteit kan leveren. Haar op maat gemaakte lijn wordt geproduceerd in haar atelier Petite Maison de Couture in Parijs.

Duurzame mode
De modefilosofie van Anna Ruohonen is gebaseerd op duurzaamheid. Alle ontwerpen worden alleen op vraag geproduceerd. Er zijn geen overschot of onverkochte kledingstukken, onnodige voorraad of prototypes. De casual prêt-à-porter lijn AR by Anna Ruohonen wordt geheel in Finland geproduceerd. De materialen en kledingstukken worden lokaal gemaakt in kleine oplages. Vervolgens kunnen de kledingstukken via grondnetwerken getransporteerd, zodat de impact op het milieu minimaal is.

Ontwerpen die lang meegaan
De ontwerpen van Anna Ruohonen zijn een combinatie van klassiek en eigentijds; van Scandinavisch minimalisme en Franse elegantie. Voor haar is het materiaal het fundament van elk ontwerp. De stoffen zijn een richtsnoer in het proces van de creatie en ontwikkeling van elk ontwerp. Anna Ruohonen geeft de voorkeur aan natuurlijke materialen met een eerlijk karakter. Ze combineert deze met een eenvoudige, architecturale snit en verfijnd vakmanschap. Dit geeft haar kledingstukken hun stijlvolle eigentijdse karakter.

Europese opleiding
Anna Ruohonen heeft verschillende mode-opleidingen in Europa afgerond. Ze behaalde een master aan de University of Art and Design in Helsinki, Finland. Ook heeft ze uitgebreid mode gestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie Amsterdam, de Universiteit Utrecht and het Institut Francais de la Mode in Parijs.