Jos Verheugen

Jos Verheugen (1961, sinds 1994 woonachtig in Parijs) is een toegewijd portretschilder en schilder van het weelderige gerijpte vrouwelijk naakt. De afgelopen jaren sprong vooral zijn serie ‘Vrij-naar-Mondriaan’ in het oog. In dit veelomvattende project transformeert Jos Verheugen de abstracte composities van Mondriaan door er figuratieve elementen, met name dieren, aan toe te voegen. Dit creëert een derde dimensie in Mondriaans schilderijen.

Jos Verheugen kiest voor elke compositie nauwkeurig de diersoorten, bijvoorbeeld door de symbiose met hun vacht of met hun natuurlijke gedrag. De dieren geven bovendien een nieuwe interpretatie aan de schilderijen: slangen leiden de blik van de toeschouwer door het lijnenspel van Mondriaan, een groep pimpelmeesjes legt een diagonaal bloot binnen de rechthoeken van Mondriaan. Recentelijk zijn in Jos Verheugens werk ook wulpse vrouwelijke rondingen Mondriaans rechtlijnigheid komen verlevendigen.

Het atelier van Jos Verheugen is gelegen in het wijkje Butte-aux-Cailles (Parijs 13e arrondissement) en is op afspraak te bezoeken.