Marc Nagtzaam

Het werk van Marc Nagtzaam (1968, Helmond, wonend en werkend in Hoofdplaat) speelt zich af tussen tegengestelde krachten: willekeur vs. orde, regelmaat vs. intuïtieve chaos, vooropgestelde regels vs. improvisatie met een intentie. Het ontstaat in de ruimte tussen gedachte en emotie, tussen controle en greep verliezen. Net als de geometrisch abstracten en (post)minimalisten creëert Nagtzaam met primaire geometrische vormen een universele taal zonder inhoudelijke verwijzingen.

”Farben” – Marc Nagtzaam

Marc Nagtzaams oeuvre is gebaseerd op één hoofdonderwerp: het idee van patroon, herhaling. Hij tekent lijnen, rasters, cirkels, woorden of zinnen. De meeste van zijn tekeningen bestaan uit kleurloze, donker ingevulde grafietvlakken. Geabstraheerde elementen uit architectuur, grafische vormgeving, details uit gevonden foto’s, of delen uit eerdere tekeningen zijn uitgangspunt voor elke serie van werken. Dit bronmateriaal wordt gereduceerd door simpele, elementaire middelen: stippen, lijnen en platte vlakken, teruggebracht tot een structuur.

Meer recent begon Nagtzaam te experimenteren met de introductie van kleur in een œuvre dat grotendeels bestaat uit variaties in zwart en wit. In 2022 resulteerde dit in Farben, een boek dat bestaat uit verschillende soorten tekeningen: geometrische composities die ‘geleend’ zijn van bestaande boekomslagen, affiches en schilderijen, talrijke lijntekeningen gebaseerd op uitgegumde ’to-do-lists’, en schetsen. Net als bij zijn voorganger Zeichnungen (gepubliceerd in 2015) combineerde hij dit materiaal door het in verschillende lagen af te drukken op een Riso duplicator op de Jan van Eyck Academie in Maastricht; het resultaat is een zorgvuldige compositie die een nieuw werk op zich werd.