Louis Couperus, grootheid van de twintigste-eeuwse Nederlandse letteren, overleed honderd jaar geleden. Om aandacht te vestigen op de blijvende betekenis van zijn oeuvre, deed de Nederlandse ambassade in Frankrijk begin dit jaar een oproep aan Nederlandse auteurs om zich aan te melden voor een gastschrijverschap in Parijs.
Auteurs van naam en aanstormende talenten bewezen met hun voorstellen dat het werk van Couperus nog altijd prikkelt en tot de verbeelding spreekt. Eén voorstel sprong er voor de jury uit door op originele wijze de opvattingen en schrijfstijl van Couperus te verbinden met hedendaagse maatschappelijke ontwikkelingen.
De jury koos voor het voorstel van Ellen Deckwitz. Als dichteres, schrijfster en columniste weet Deckwitz met haar scherpe blik en aangrijpende pen menig lezer te ontroeren en te inspireren. In 2022 ontving de schrijfster, geboren in Deventer, de Tollensprijs, een eeuw nadat Couperus deze prijs kreeg toegekend. Deckwitz’ oeuvre voerde de boventoon door “verbeeldingskracht, aanstekelijkheid en toegankelijkheid”.
Deckwitz is ervan overtuigd dat Couperus’ oeuvre een maatschappelijke meerwaarde heeft. Het gastschrijverschap in Parijs is voor de auteur de kans om hierop te reflecteren. Hedendaagse discussies over de (on)maakbaarheid van het lot en scheidslijnen in de samenleving, kunnen mede worden verrijkt door Couperus’ schrijven over afkomst en omgeving.
De jury ziet met belangstelling Deckwitz’ invulling van het gastschrijverschap tegemoet.
De jury bestond uit: Tiziano Perez, directeur van het Letterenfonds, Schrijver en Couperus-kenner Bas Heijne en Cultureel Attaché van de Nederlandse ambassade in Frankrijk, Nicolette Koopman.