“Het orkestreren van toevallige ontmoetingen”
Interview door Friso Wijnen
Van kwartiermaker tot coördinator van het Atelier Néerlandais (AN) in Parijs. In vijf jaar tijd werd Carolien van Tilburg het gezicht van het AN. ‘Het orkestreren van toevallige ontmoetingen’, zo typeert Carolien haar werk graag. Deze zomer verruilt ze de stad Parijs voor Tokyo. Start van een nieuw avontuur en een mooi moment voor een terugblik.
Hoe kwam het AN destijds tot stand?
“Ik verhuisde in 2013 naar Parijs, het jaar dat het Institut Néerlandais de deuren sloot. De lessen Nederlands aan Franse studenten gingen door, maar verder gebeurde er niet zo gek veel. Vanuit de ambassade ontstond toen de gedachte om een co-werkplek voor de Nederlandse creatieve industrie te realiseren. Maar hoe? Samen met enkele Nederlanders en Fransen organiseerde ik in mei 2014 op een etage van het voormalige Institut Néerlandais ‘Dutch Design Pop-ups’, low-budget evenementen die al snel de aandacht trokken. Daarop maakte ik voor de ambassade een plan voor een blijvende locatie voor de creatieve industrie. Zo rolde het balletje verder. Afgelopen juni vierden we in aanwezigheid van minister Van Engelshoven het eerste lustrum van het AN.”
Hoe heb je het AN in vijf jaar zien veranderen?
“Het AN is van experiment een werkwijze geworden, met een belangrijke rol voor de leden. Snel nadat we begonnen hadden we al enkele bekende leden, zoals architectenbureau MVRDV en designmerk Fatboy. Namen zijn belangrijk voor de uitstraling, zeker in een land als Frankrijk, maar het AN heeft ook altijd de plek voor beginnend talent willen zijn. We brengen professionals uit verschillende disciplines in verschillende stadia van hun carrière bijeen. Dat leidt tot mooie ontmoetingen, soms min of meer toevallig, zoals het Nederlandse bedrijf Bugaboo dat op het AN in contact kwam met het kader van vliegveld Charles de Gaulle, een ontmoeting die uitmondde in een succesvolle pop-up store van het kinderwagenmerk op de luchthaven in Parijs.
Welke momenten vergeet je nooit meer?
Carolien denkt even na. “Vorig jaar had Nederlands ontwerper Bono van Peursum zijn eerste modeshow in Parijs op het AN. Negentien jaar oud, dag en nacht gewerkt. Toen de show voorbij was stroomden de tranen letterlijk over zijn wangen, een ontlading van spanning en geluk. Geweldig dat we met het AN talent en doorzettingsvermogen kunnen faciliteren. Een ander voorbeeld is de discussie over mode en duurzaamheid. Iedereen praat er nu over, zelfs president Macron deze week op de G7 in Biarritz. Vanuit het AN organiseerden wij in 2015 al enkele goed bezochte masterclasses over dit onderwerp.” Carolien lacht. “Misschien piekten we te snel, we waren de tijd in elk geval vooruit.”
Kun je vanuit Japan iets voor het AN en de leden gaan betekenen?
“Nou en of. Een aantal leden van het AN is in Japan actief en andere leden die de sprong willen wagen help ik graag verder. Ik woonde eerder al eens acht jaar in Tokyo en spreek de taal, dat maakt alles een stuk makkelijker. Bovendien hebben Frankrijk en Japan wel wat gemeen. Zo hechten beide landen sterk aan taal, identiteit en de culinaire traditie, en zijn voor Fransen en Japanners details en esthetiek essentieel. Ik zie volop kansen om Japan, Nederland en Frankrijk bij elkaar te brengen. Wie weet kom ik nog wel met een idee voor een AN in Tokyo.”
Geïnteresseerd in de functie die Carolien vijf jaar heeft vervuld? De Nederlandse ambassade in Parijs is per direct op zoek naar een senior medewerker (m/v) cultuur en communicatie voor het Atelier Néerlandais (AN). Volg link voor de vacature.