Op 11 november opent FOTODOK in Atelier Néerlandais in Parijs de tentoonstelling Earthlings tijdens Paris Photo. Earthlings is een tentoonstelling van FOTODOK gemaakt in samenwerking met curator Jenny Smets. Het toont een selectie werk van kunstenaars die recentelijk zijn afgestudeerd aan de fotografieafdelingen van Nederlandse kunstacademies. De fotografen maakten deel uit van Blurring The Lines, een internationaal talentprogramma dat in 2016 is opgericht door Klaus Fruchtnis (Paris College of Art) en Steve Bisson (Urbanautica Institute).
De jonge kunstenaars in de tentoonstelling Earthlings zijn visionairs. Zij kozen hun thema’s voorafgaand aan de corona-uitbraak, maar reflecteren op maatschappelijke vraagstukken die juist tijdens de pandemie tot een hoogtepunt kwamen. De manier waarop we samenleven in de beperkte ruimte op deze planeet, heeft geleid tot een precaire evenwichtsoefening. De plaats waar we geboren zijn, bepaalt onze identiteit: een thuis voor de een, is een onbekende plek voor de ander. Hoe delen we onze, soms pijnlijke, geschiedenis op aarde met elkaar? Wat is de impact van onze onbeperkte consumptie op het klimaat? En hoe maakbaar is ons leven eigenlijk?
Toekomst
Dit zijn enkele van de existentiële vragen die de jonge fotografen in deze tentoonstelling opwerpen. Ze gebruiken alle mogelijke manieren van verbeelding om te reflecteren op onze huidige tijd. Tegelijkertijd bieden ze hoop en komen ze met alternatieven voor de toekomst.
Femke Rotteveel, directeur van FOTODOK zegt hierover: “Ik ben onder de indruk van de creativiteit en de verbeeldingskracht van deze jonge talenten. Juist voor de grote, mondiale onderwerpen is het visuele aspect van grote meerwaarde. Dat zag ik duidelijk terug in het werk van onze geselecteerde fotografen. Ze zijn de voelsprieten van de samenleving die dingen laten zien die anders onderbelicht zouden blijven.”
Genomineerd voor Photobook Awards
Een andere bijzondere vermelding is dat de DIY-thuisexpositie publicatie ‘Pass it On’ die FOTODOK maakte, op de shortlist staat van de Paris Photo Aperture Foundation Photobook Awards. De bekendmaking is op 12 november in Parijs. Femke Rotteveel: “Dit is een enorme eer en voor FOTODOK extra kansrijk dat we zó zichtbaar kunnen zijn in Parijs wanneer internationale fotografie professionals hier samenkomen .”
Over FOTODOK
FOTODOK deelt sinds 2008 met documentaire fotografie de perspectieven over urgente maatschappelijke opgaven en waarom we daar elke dag aan kunnen en moeten werken voor een betere wereld. Over maatschappelijke onderwerpen wordt veel geschreven en gepraat. Het grondige onderzoek van documentair fotografen resulteert in beelden. Beeld komt in een ander deel van onze hersenen binnen, het deel waar ook beslissingen worden genomen. Beelden vormen daarom een belangrijke aanvulling op andere informatiebronnen.
Dankzij de structurele financiële steun van de Gemeente Utrecht en het Mondriaan Fonds kan FOTODOK programma’s maken. En dankzij een bijdrage van de Nederlandse Ambassade in Parijs en het Pictoright Fonds kan FOTODOK in Parijs tijdens Paris Photo en Photo Saint Germain de jonge fotografen dit internationale podium geven.
Over de tentoonstelling Earthlings:
De kunstenaars:
Marina Caneve – Are They Rocks or Clouds? (2019)
Viktor Naumovski – Standing in the Sun (2019)
Eline Benjaminsen – Footprints in the Valley (2020 ongoing)
Michelle Piergoelam- The Untangled Tales, 2019
Fleur Jakobs – Stripped of the Earth (2018/2019)
Zoë Sluijs – What happened when I stopped pretending to know (2020)
Frijke Coumans – Gardeners of Desire (2018)
Gilleam Trapenberg – ‘Unbé t’aweró (2021)
Wanneer: donderdag 11 november, met om 16 uur de opening. De tentoonstelling is tot en met 21 november te zien. Op 12 november wordt tussen 11.00-13.00 Trigger #3 Care gepresenteerd. 17.30-19.30 organiseert FOTODOK tevens de Book Club onder leiding van Rob Hornstra.
Waar: Atelier Néerlandais, 121 Rue de Lille in Parijs
Openingstijden expositie: 12-17 uur
Toegang: gratis
Curator: Jenny Smets
Producent: Victoria Chaushyan
Tentoonstellingsopbouw: onder leiding van Michael Klinkenberg
Grafisch ontwerp: Zoë Zandwijken