Juryrapport Open Call FIAC 2020

De Nederlandse ambassade in Frankrijk heeft dit jaar voor het eerst een Open Call uitgeschreven  voor een cultureel programma op het Atelier Néerlandais in Parijs tijdens kunstbeurs FIAC. Wij zijn verheugd met het aantal inzendingen, zeventien in getal. Zeker wanneer in aanmerking wordt genomen dat de inzendtermijn kort was en de huidige tijd door de Corona pandemie turbulent en onzeker is. De voorstellen waren afkomstig van kunstinstellingen, kunstopleidingen, kunstenaarsinitiatieven en kunstenaars. 

Uit de inzendingen koos de jury het voorstel van Stichting Sonsbeek: ‘Sonsbeek Council II: Paris – Avant-garde. Vanguard. Tirailleur’. Een meerdaags, dynamisch seminar over het doorbreken van raciale barrières. Aan de hand van debat, lezingen, performances, filmvertoningen en muziekoptredens door een aanstekelijke mix van inspirerende Nederlandse, Franse en internationale kunstenaars, activisten en wetenschappers worden vergeten geschiedenissen opgediept en actuele thema’s vanuit verrassende invalshoeken belicht. 

Sonsbeek curatorial team 20 – 24 | Beeld Studio Julius Thissen

De inhoudelijke scherpte van het voorstel, de intelligente vervlechting met de Franse en Nederlandse (cultuur)geschiedenis en de aansluiting bij de mondiale actualiteit maken dat de jury dit plan gehonoreerd heeft. Bovendien; Sonsbeek Council II sluit niet alleen goed aan bij de Franse context, het is tevens passend bij de missie van Atelier Néerlandais, dat een plaats van makers, ontmoeting en debat wil zijn. Het Nederlandse instituut Sonsbeek, dat een rijke geschiedenis en een sterke internationale oriëntatie kent, wordt met deze activiteit voor het voetlicht gebracht in Frankrijk. En nadat Sonsbeek Council I afgelopen maart in Tunis plaatsvond, vindt de tweede editie nu op een natuurlijke manier een vervolg in Parijs. Het voorstel past bovendien goed bij kunstbeurs FIAC en het internationale publiek dat hier op afkomt. Aansprekend is ook de hoge kwaliteit van de deelnemers en de dynamiek, gelaagdheid en afwisseling van het voorgestelde programma. Discursieve onderdelen (lezingen en debat) wisselen af met zintuiglijke (film, performance, muziek).Een ding is zeker: Sonsbeek Council II heeft de jury weten te imponeren, en we vermoeden dat het enthousiasme niet alleen bij de jury zal blijven.