Spotlight On : Anna Wijnands (Anna’s Illustrations)

Voor de rubriek ‘Spotlight On’ interviewen wij periodiek een lid van het Atelier Néerlandais. Dit keer praten we met Anna Wijnands, die sinds een jaar met ‘Anna’s Illustrations’ lid is van het AN. Anna tekent en schilder op heel veel verschillende plekken, en toch lijkt Parijs altijd de rode draad in haar werk. We praten over haar werk en over haar boek ‘Parels van Parijs’, dat op 15 april uitkomt.

Ha Anna, ik spreek je vlak voor de release van je nieuwe boek ‘Parels van Parijs’. Hoe gaat het met de voorbereidingen? 

Goed, het is een spannende tijd. Mijn boek is klaar, het ligt bij de drukker, en ik wacht nu tot ik het echt in handen kan hebben. Op 15 april wordt het officieel uitgegeven en nu ben ik druk met social media, interviews, en het plannen van bijvoorbeeld een lancerings-lunch voor een groepje Parijs-liefhebbers en pers.

Kan je wat meer vertellen over je boek? 

‘Parels van Parijs’ gaat om de plekken in Parijs die wat minder bekend zijn bij het grote publiek.  Eigenlijk is een stad het leukste als je er voor de tweede of derde keer heen gaat. Als je alle toeristische highlights hebt gehad kan je andere plekken ontdekken. Dan kom je erachter dat er in Parijs bijvoorbeeld ook hele leuke wijken zoals Belleville bestaan, die totaal anders zijn dan een gebied zoals rond het Louvre. Of park Monceau, waar ik ooit bij toeval ben beland omdat ik in een hotel in de buurt zat… 

In het boek staan veel tips, bijvoorbeeld voor oude ateliers die nu in de vorm van musea te bezoeken zijn, zoals het Musée Delacroix. Ook is er veel aandacht voor mode, zoals leuke vintage-winkeltjes. Daarnaast vind je ook achtergrondverhalen van bekende mensen of historische figuren die hun sporen hebben nagelaten in Parijs. En natuurlijk veel illustraties en geïllustreerde plattegronden van mijn favoriete wijken in Parijs.

Wat houdt je werk als illustratrice nog meer in? 

Mijn werk bestaat voornamelijk uit het maken van illustraties die bedoeld zijn voor opdrachtgevers in de mode- en lifestylewereld. Ik begon ongeveer negen jaar geleden met het maken van modetekeningen, maar het is steeds breder geworden. Ik maak nu bijvoorbeeld kaarten voor Hallmark, grotendeels geïnspireerd door Parijs. Ook heb ik recentelijk een project gedaan voor het kunstmuseum in Den Haag, voor de tentoonstelling ‘Grand Dessert’, waar ik heel veel toetjes voor heb geschilderd. Daarnaast teken ik ook vaak ‘live’ op evenementen van merken als Chanel en Louis Vuitton, dan maak ik binnen 10 minuten een portret of een tekening van iemand van top tot teen. Mijn werkzaamheden zijn inmiddels dus heel divers. Parijs is in mijn werk misschien wel de grootste leidraad. Veel mensen die bij mij komen, zoeken de stijl van het ‘romantische Parijs’.

Wat is die stijl precies? 

Dat is voor iedereen anders, maar veel mensen hebben toch een romantisch en soms geromantiseerd beeld van Parijs. Ik schilder dan ook geregeld taferelen die hierbij aansluiten en je even laten wegdromen naar die wereld. Denk bijvoorbeeld aan het beeld van chique geklede vrouwen met een mooie handtas die op een terrasje zitten met een café crème en een croissantje. Andere keren werk ik met meer historische (mode-georiënteerde) illustraties, bijvoorbeeld vanuit musea. Voor een evenement van een opdrachtgever heb ik bijvoorbeeld ooit historische DIOR en Balenciaga jurken geschilderd. Het gaat alle kanten op.

Wat is jouw persoonlijke link met Parijs? 

Ik kom eigenlijk al mijn hele leven in Parijs. Mijn moeder werkt in de culturele sector en van kleins af aan kom ik al met haar mee. We gaan vaak naar musea en ik hou zelf heel erg van geschiedenis, mode en kunst. Met die drie passies ben je in Parijs op het goede adres. 

Ik vind het heel leuk dat de geschiedenis nog zo levendig is in Parijs. Op elke straathoek staat wel een bord met uitleg wat er ooit op die plek is gebeurd en in elk huis waar ooit een belangrijk persoon heeft gewoond hangt een plaquette op de gevel. Dat is wat mij zelf heel erg aanspreekt in de stad. Ook vind ik het leuk dat het toch wel een hele diverse stad is. Dat is een van de redenen dat ik mijn nieuwe boek heb gemaakt. Om te laten zien wat er allemaal nog meer te zien is, naast de plekken die iedereen kent.

Je komt al je hele leven in Parijs, maar je bent pas sinds een jaar lid van het Atelier Néerlandais. Hoe ben je bij ons terechtgekomen? 

In eerste instantie omdat ik op social media een Spotlight-interview zag verschijnen!

Dan is de cirkel nu wel rond!

Ja, en nog extra! Tijdens het schrijven van mijn boek kwam ik erachter dat mijn oudtante ooit heeft gewerkt voor het Institut Néerlandais (voormalig Atelier Néerlandais, red.). 

Wat een toeval! Wat heeft jou uiteindelijk ook overtuigd om lid te worden van het AN? 

Nog geen hele concrete reden, maar mijn werk heeft veel raakvlakken met Frankrijk en ik werk veel met Franse opdrachtgevers. Ik ben dus lid geworden met het oog op de toekomst, omdat ik het wel voor me zie dat ik meer in Parijs te vinden zal zijn.

Wat kunnen wij als publiek, met het oog op de toekomst, van jou en je werk verwachten? 

Voorlopig is mijn werk nog tot oktober in het Kunstmuseum Den Haag te zien voor de tentoonstelling ‘Grand Dessert’. Daarnaast is er een winkeltje in Montmartre dat mijn werk verkoopt! Bij ‘Au Singe qui lit’ liggen tasjes met mijn illustraties erop. 

Wat betreft de toekomst komt er in de komende twee maanden een Hallmark-collectie uit die in Nederlandse winkels verkrijgbaar zal zijn, die collectie heet ‘Parisienne’. En mijn boek natuurlijk, dat je nu al kan pre-orderen en in de winkels zal liggen vanaf 15 april.

En is er een parel die je onze lezers nu al kan meegeven? 

Een geheimtip die ik al mee kan geven, die ik zelf heel leuk vond om te ontdekken: in het Musée des Arts Décoratifs kan je, als je goed zoekt, op een van de bovenste verdiepingen de oude appartementen van Jeanne Lanvin bezoeken! Het is een beetje een zoektocht, en het kan zijn dat je een van de medewerkers even moet aanspreken, maar het is echt de moeite waard om de drie volledig ingerichte kamers te gaan bewonderen. 

Dankjewel Anna, tot snel!