100 jaar Hermans: Marjan Slob presenteert haar essay

Dit jaar zou de Nederlandse schrijver W.F. Hermans honderd zou worden, een schrijver met een blijvende impact op de Nederlandse literatuur. Om dat te vieren organiseerde de Nederlandse ambassade in Parijs een gastschrijverschap. Schrijfster en filosofe Marjan Slob mocht zich drie maanden lang onderdompelen in Parijs en dat resulteerde in het essay: De hal waarin we allemaal schaatsen. Eerder schreef Slob de boeken De Lege Hemel en Hersenbeest. Dat laatste werd bekroond met de prestigieuze Socrateswisselbeker.

Marjan Slob. foto: Ruud Pos.

Om haar gastschrijversschap op een feestelijke wijze af te sluiten, organiseert de ambassade op maandag 22 november vanaf 19:00 een avond op de Nederlandse residentie (85, rue de Grenelle in Parijs), waarin Marjan Slob haar essay voordraagt en daar ook vragen over beantwoordt.

Verder zal te gast zijn schrijver en journalist H.M. van den Brink. Hij schreef vele boeken, waarvan het prijswinnende Over het water naar het Frans werd vertaald en werd uitgegeven bij Gallimard, de uitgeverij van W.F. Hermans. Hij zal Marjan Slob kort van repliek dienen, en haar aansporen haar gedachtegang verder uit te diepen.

Tenslotte is er een korte interventie van Christophe de Voogd, die zal reflecteren op de radicalisering van het maatschappelijk debat in Nederland en in Frankrijk. De Voogd is historicus en doceert ideeëngeschiedenis en rhetorica in Brussel en aan Sciences Po in Parijs.

W.F. Hermans is een van Nederlands beroemdste naoorlogse schrijvers, met een omvangrijk en sinister oeuvre. In de woorden van Milan Kundera: J’ai refermé le livre d’Hermans avec un sentiment de gratitude envers mon ignorance ; elle m’a fait cadeau d’un silence grâce auquel j’ai écouté la voix de ce roman dans toute sa pureté, dans toute la beauté de l’inexpliqué, de l’inconnu.

Wilt u zich aanmelden voor deze avond ? Dan kunt u een mailtje sturen naar PAR-PCZ@minbuza.nl. U ontvangt een bevestiging van uw aanmelding.