Tentoonstelling cyberpesten: Vroeg Donker.

Van 3 tot 10 december organiseert het Atelier Néerlandais een tentoonstelling over cyberpesten. De tentoonstelling staat in het teken van het laatste stripverhaal van de Nederlandse stripauteur Aimée de Jongh: Vroeg Donker.

Image: Aimée de Jongh.

De tentoonstelling zal worden geopend met een ronde tafelgesprek op vrijdag 3 december. Naast Aimée de Jongh zullen daarbij Hugo Martinez, de oprichter van Association HUGO! (die kort geleden werd ontvangen op het Elysée om te praten over zijn werk tegen (cyber)pesten op scholen); en Niels Baas, Nederlands schrijver van het boek Samen de online wereld verkennen, een boek dat gaat over de risico’s en de aardigheid van het internet. Een boek waarin zowel ouders als hun kinderen een rondleiding krijgen door een wereld voor verrassingen en risico’s.

Deze expositie op het Atelier Néerlandais wordt georganiseerd in het kader  van ‘Ton monde, plein de merveilles’, het Nederlandse culturele programma voor jongeren in Montreuil en Saint-Denis.

Aimée de Jongh is een van de trotse ambassadrices van het Nederlandse stripverhaal in de wereld. Ze werd geboren in 1988 en woont in Rotterdam, waar ze regelmatig schildert. Nadat ze zes jaar werkte als illustratrice publiceerde ze in 2006 haar debuut, Aimée TV. Haar tekeningen zijn geïnspireerd op Japanse mangas, met zeer persoonlijke elementen. Ze tekent graag elk shot om een handgetekend effect te geven, en volgt het hele productieproces van script tot montage. Sinds haar Graphic Novel De terugkeer van de wespendief beperkte haar bekendheid zich niet langer tot de lage landen. Na Bloesems in de herfst en Dagen van Zand kreeg ze ook groot succes in Frankrijk.

In haar werk, zowel in Dagen van Zand als in Vroeg Donker (wat nog niet eerder in Frankrijk verscheen), probeert Aimée de Jongh volgt haar eigen journalistieke ervaringen om tot nieuwe vragen te komen voor haar personages.

Hugo Martinez is 22 jaar oud, en oprichter van de Vereniging HUGO!, in januari 2018, waarmee hij strijdt tegen pesten op scholen. Zelf was hij twaalf jaar lang slachtoffer van pestgedrag, en nu heeft hij ervoor gekozen om zich hard te maken voor slachtoffers van pesten door een vereniging op te richten. Wat was zijn kracht tijdens zijn jeugd? Dat was zijn passie voor films en zijn doorzettingsvermogen. Nu hoopt hij kinderen te helpen zich te kunnen ontplooien met behulp van hun passies en hun naasten.

Praktische informatie

Ton monde, plein de merveilles, hors les murs op het Atelier Néerlandais heeft plaats van 3 tot 10 december, en bestaat uit een tentoonstelling en een ronde tafelgesprek over cyberpesten. De tentoonstelling is te zien tussen 10 uur en 17 uur.

Het ronde tafelgesprek en de vernissage vinden plaats op 3 december van 13:30 tot 15:00, met Aimée de Jongh, Niels Baas en Hugo Martinez. Het Atelier Néerlandais bevindt zich op 121, Rue de Lille in Parijs.

Wilt u meer informatie over de tentoonstelling, of zich aanmelden voor de opening? Mailt u dan naar info@atelierneerlandais.com