From hardware to software

Ter gelegenheid van de Paris Design Week 2021 deed de Nederlandse ambassade in Frankrijk een oproep voor inzendingen van Nederlandse ontwerpers voor het Atelier Néerlandais in Parijs. Het winnende voorstel, “From hardware to software” van Nina van Bart en het Neo Design Collective, waarvan zij de oprichter is, combineert ambacht en nieuwe technologieën in de zoektocht naar een duurzamere textielindustrie.

Neo Design Collective stelt zich de vraag hoe de sensatie van aanraking zo dicht mogelijk te benaderen in de digitale ruimte. In de materiaalindustrie is aanraking een essentieel element dat en ook op andere gebieden wordt aanraking door wetenschappers noodzakelijk geacht voor ons welzijn. De toenemende digitalisering van de samenleving stelt ons op dit punt voor nieuwe uitdagingen en vraag is hoe we hier zo slim mogelijk mee omgaan. 

Nina van Bart is ervan overtuigd dat digitale technologie de fysieke beleving niet in de weg hoeft te staan: “Ik denk zelfs dat het ons kan helpen om productieprocessen efficiënter en duurzamer te maken. Daarom hebben wij een experiment ontwikkeld, waarin wij de fysieke aanraking zowel reëel als virtueel tastbaar maken. Laten we zeggen dat we de pixel materialiseren en het materiaal pixeliseren.”

Als onderdeel van dit experiment kiest het Neo Design Collective textiel vanwege de sterke aantrekkingskracht van dit materiaal op onze zintuigen. Nina van Bart: “Textiel is ook een uitstekend materiaal om verleden, heden en toekomst met elkaar te verbinden, omdat het verwijst naar een van de oudste cultuurtechnologieën en omdat textiel een sleutelelement is in de ontwikkeling van de digitale code. Wat begon met het negentiende-eeuwse ponskaartweefgetouw, uitgevonden door Joseph-Marie Jacquard, werd later gevolgd door de eerste rekenmachine van Ada Lovelace en haar echtgenoot Charles Babbage, en leidde uiteindelijk tot de pixel en computers van vandaag.”

Nina van Bart brengt industrie en ambacht onvermoeibaar samen in een eigentijdse context: “We worden nu geconfronteerd met een ecologische crisis waar we moedeloos van kunnen worden. Maar we kunnen ook de energie en vreugde voelen om onze manier van denken te veranderen. Het zijn precies deze elementen die het Neo Design Collective inspireren en in beweging zetten.”

Neo Design Collective bestaat uit Nina van Bart, oprichter en creatief directeur; UPSIDE, web design en ontwikkeling; Roel Deden, ontwerper van virtuele 3D producten en systemen; Sophie Johanna, ontwerper van virtuele 3D contextuele prints; Willem van Doorn, ruimteontwerper; Mitchel van Dinther, muziekproducent en geluidsontwerper.

De gezamenlijke presentatie “From hardware to software” kan van 9 tot 18 september worden bezocht in het Atelier Néerlandais, 121 rue de Lille, Parijs.

Volgen: @Neodesigncollective op Instagram