‘Ik wil niet naar een wereld waarin materialiteit de uitzondering is’

Interview met textielontwerpster Nina van Bart.  

Begin dit jaar schreef de Nederlandse ambassade in Frankrijk een Open Call uit voor de Paris Design Week 2021. Welk ontwerpteam kwam met het beste idee voor een presentatie op het Atelier Néerlandais? Het programma ‘From hardware to software’ van Nina van Bart en Neo Design Collective won met glans. ‘Sinds we hoorden dat we de Open Call hadden gewonnen, nu drie maanden geleden, hebben we hiernaartoe geleefd.’ 

Wat krijgen de bezoekers op het Atelier Néerlandais van jullie te zien?

‘Ons programma ‘From hardware to software’ gaat over duurzaamheid en textiel, over aanraken en het verbeelden van tactiliteit op een virtuele manier. Neo Design Collective brengt de wereld van fysiek ontwerp en digitale techniek bij elkaar. Dit zie je ook terug in ons programma op het Atelier Néerlandais. In de eerste zaal tref je textielontwerpen met referenties naar de natuur, zoals een gordijn dat licht filtert als een wolk. In de tweede zaal laten we de bezoeker textiel op een denkbeeldige manier ervaren. Denk aan het knisperende geluid van plastic, de ribbel van corduroy of aan een dempende toon voor vilt. In de derde zaal wandel je ons virtuele textiellab binnen. Hier kunnen bezoekers zelf aan de slag en bevragen we onze ontwerpaanpak.’

Foto: Bart Koetsier

Natuur en duurzaamheid spelen een belangrijke rol in jullie werk, vertel eens.

Net als wij halen veel ontwerpers inspiratie uit de natuur. Maar wat mij opvalt, is dat de natuur nogal eens romantisch wordt verbeeld, als unicum of als toevalligheid, en daarmee tegengesteld aan techniek. Terwijl de natuur juist ook vaste patronen kent die je zou kunnen vergelijken met de aard van een computer. Het is deze relatie tussen natuur en techniek die wij als Neo Design Collective interessant vinden. Ons collectief wil graag samen met de materiaalindustrie bekijken hoe efficiënter en meer milieubewust te produceren. Ik wil niet naar een wereld waarin materialiteit de uitzondering is. Digitale oplossingen kunnen ertoe bijdragen dat we als mens onze voorliefde voor materialen kunnen behouden zonder de natuur nodeloos uit te putten. 

Wie zijn Neo Design Collective?

Zeven ontwerpers en makers die al enkele jaren samenwerken. De meesten van ons kennen elkaar van de studie op de Design Academy in Eindhoven of van een andere opleiding. Multidisciplinariteit en kennisdeling zijn voor ons belangrijke uitgangspunten, net als duurzaamheid en innovatie. Neo Design Collective werkt in opdracht, onder andere voor een bedrijf dat karpetten produceert en voor een bedrijf dat bakstenen maakt. Het programma ‘From hardware to software’ op het Atelier Néerlandais biedt ons de gelegenheid een stap verder te gaan, om in interactie met professionals en liefhebbers nieuwe ideeën te bevragen. Dat is ongelooflijk inspirerend en spannend.

Welke Franse contacten hopen jullie op te doen?

Het zou natuurlijk prachtig zijn als we Franse textiel- en materiaalfabrikanten voor onze aanpak weten te interesseren. We willen niet als eiland opereren, we hebben de industrie nodig om door te gaan en omgekeerd kunnen wij de industrie helpen om nieuwe, onverwachte stappen te zetten. Voor ons is de Paris Design Week geslaagd als we anderen weten te inspireren en we een nieuwe partij vinden die met ons in zee wil gaan. Ik hoop dat ons programma in Parijs het begin is van iets groters. 

Het Neo Design Collective bestaat uit:

Creative direction, textile design – Nina van Bart

Spatial design – Willem van Doorn

Virtual 3D products: Roel Deden

Virtual 3D Impressions context: Sophie Johanna

Web development – UPSIDE

Sound design – Mitchel Van Dinther (Jameszoo)

Met dank aan:

Weaving mill – EE Exclusives

Text – Jonas Lescrauwaet

French translation: Brigitte Zwerver-Berret

Supported by: Nederlandse ambassade in Frankrijk/ Atelier Néerlandais