Juryrapport Open Call Paris+ by Art Basel 2023

In april 2023 lanceerde de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Frankrijk een oproep voor Nederlandse kunstenaars, instellingen en kunstprofessionals om een artistiek programma voor te stellen in de ruimtes van het Atelier Néerlandais (121 Rue de Lille, 75007 Parijs) van 19 tot 22 oktober 2023, dezelfde data als Paris+ by Art Basel, dat wordt gehouden in het Grand Palais Ephémère, op een steenworp afstand van het Atelier Néerlandais.

De jury voor deze Open Call bestond uit Nicolette Koopman, Eerste secretaris voor Culturele Zaken op de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Frankrijk, Agnès Raux, Senior medewerkster cultuur op de Ambassade, en Nanda Janssen, Curator en kunstadviseur voor de Ambassade.

Uit een groot aantal inzendingen werd het voorstel van kunstenares Minne Kersten en curator Won Jin Choi geselecteerd.

Hun voorstel *ghosts don’t like new things is een solotentoonstelling van Minne Kersten, samengesteld door Won Jin Choi. De tentoonstelling richt zich enerzijds op het bieden van een diepgaand perspectief op de kunstenaarspraktijk en anderzijds op het verkennen van thema’s uit haar werk binnen verhalen, geesten en speculatie in poëzie en literatuur.

Minne Kersten is een kunstenares uit Amsterdam die werkt met installaties, video’s, sculpturen en schilderijen om architecturale omgevingen te creëren die het decor vormen van een fictieve wereld – met een sterke connectie met literatuur.
Won Jin Choi is een zelfstandige curator uit Marseille, medeoprichter van de non-profit tentoonstellingsruimte Belsunce Projects en directeur van de curatoriële uitgeverij Sharon.

*ghosts don’t like new things zal een groep kunstenaars samenbrengen om na te denken over de relatie tussen literatuur en beeldende kunst, met een gevoeligheid voor de specifieke geschiedenis van de tentoonstellingsarchitectuur.

Naast de onmiskenbare kwaliteit van het artistieke werk van Minne Kersten en de Frans-Nederlandse samenwerking van het project onder het curatorschap van Won Jin Choi, waren het de themakeuze voor de tentoonstelling en de interdisciplinaire aanpak die de jury overtuigden.

De Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Frankrijk en de jury van de projectoproep willen de vele kandidaten bedanken voor hun enthousiaste en interessante voorstellen. We nodigen u uit om onze website en sociale netwerken in de gaten te houden voor toekomstige Open Calls.

Opening tentoonstelling op donderdag 19 oktober, 17:00 – 21:00
Openingstijden tijdens Paris+ by Art Basel:
Vrijdag 20 oktober, 13:00 – 18:00
Zaterdag 21 oktober, 13:00 – 18:00
Zondag 22 oktober, 13:00 – 18:00
Kom naar de poëzielezing op vrijdag 20 oktober 16:00 – 17:00 samen met Maria Barnas, Anne Marijn Voorhorst en Georgia René-Worms.