Juryrapport Open Call Paris Photo/PhotoSaintGermain 2022

Voor het tweede achtereenvolgende jaar heeft de Nederlandse ambassade in Frankrijk dit jaar een Open Call uitgeschreven voor een cultureel programma op het Atelier Néerlandais in Parijs tijdens fotobeurs Paris Photo en fotografiefestival PhotoSaintGermain.

The man walking © Kadir van Lohuizen NOOR Images

De jury – directeur Femke Rotteveel van FOTODOK, winnaar van vorig jaar, Lilian Widdershoven, coördinator Atelier Néerlandais en Nicolette Koopman, eerste Ambassadesecretaris Cultuur – koos uit de inzendingen voor het voorstel `Ripples, Climate crisis, human life and social inequality through the great connector; watervan het internationale  fotografiecollectief NOOR. Dit agentschap met standplaats Amsterdam bestaat ruim vijftien jaar. Sinds zijn oprichting speelt het een belangrijke rol in de hedendaagse visuele journalistiek en ‘storytelling’.

Het voorstel van NOOR betreft een multidisciplinaire expositie, samengesteld door creatief directeur Stefano Carini en hoofd exposities Samira Damato over de verschillende aspecten van water. NOOR: `De tentoonstelling heeft als doel om zowel het cruciale als het mysterieuze van water te tonen alsmede een toegankelijk en educatief overzicht te bieden van de vele rollen van water in de sociaal-politieke context’. De getoonde werken komen van  de twaalf kernleden van NOOR, waaronder de Nederlandse fotograaf en grondlegger van NOOR, Kadir van Lohuizen. De expositie laat prints, video-installaties, grafisch werk, teksten, kaarten en een geluidsinstallatie zien. Naast de expositie organiseert NOOR diverse netwerkmomenten, debatten en ronde tafels op het Atelier Néerlandais.

© Sanne De Wilde NOOR images

De actuele thematiek, de journalistieke benadering en de aantoonbare banden met Franse partners, waaronder de Bibliothèque nationale de France, waren belangrijke overwegingen voor de jury om het voorstel van NOOR te honoreren.

De jury meent dat het voorstel van NOOR de banden tussen de makers, liefhebbers, het Atelier Néerlandais, Paris Photo en PhotoSaintGermain kan aanhalen en zo ook de relatie tussen Nederland en Frankrijk op het gebied van de fotografie verder kan versterken. De jury prijst het actuele, geëngageerde en educatieve gehalte van het voorstel. De jury is ervan overtuigd dat `Ripples’ succes en enthousiaste reacties zal oogsten en dat deze presentatie zal aanzetten tot verdere dialoog en reflectie en tot nieuwe Frans-Nederlandse samenwerkingen.

Het NOOR-programma in het Atelier Néerlandais (121 rue de Lille, Parijs 7e) vindt plaats in de periode van de fotofestivals Paris Photo (10-12 november 2022) en PhotoSaintGermain (3-20 november 2022). De precieze data en andere informatie zullen later worden meegedeeld.
Meer informatie over NOOR op hun website: https://www.noorimages.com/