De Donkere Kamer Paris Photo

DDK live #38 – crossing borders is een speciale Paris Photo editie. Een samenwerking met DuPho en Nederlands Fotomuseum in het Atelier Néerlandais.

Tijd: 15:30 uur – 17:00 uur

Deze editie brengt de Nederlandse fotografie onder de aandacht. Hoe wordt de Nederlandse fotografie gepresenteerd in een tijdperk waarin creatieve en technologische kansen evolueren? Aan het woord fotografen en instituten die grenzen onderzoeken en overschrijden in cultureel opzicht, met techniek, met presentatie en publieksbereik.

Deel I, Fotografen en het werk:

© Still of video installation, La Défense, the Venturing Gaze, Paulien Oltheten 2018

Voor deze speciale editie gaan wij in gesprek met Paulien Oltheten. DDK live onderzoekt haar manier van werken. Paulien paseert op alle mogelijke manieren grenzen. La Défense, the venturing gaze is een kunstwerk waarin ze haar denkbeeldige verbanden presenteert tussen het gedrag van mensen tijdens hun dagelijkse levensroutines in het financiële district van Parijs. Paulien verbindt fictie met het dagelijks leven op een poëtische maar ook nuchtere manier. Het werk is een samenvoeging van een video-essay, een fotoserie, opnames en een verzameling objecten tot een live-uitvoering. Oltheten werd in 1982 geboren in Nijmegen en studeerde aan de AKV|St.Joost in Breda en aan de Rijksakademie in Amsterdam en is nu gevestigd in Amsterdam en Parijs.

Een interview met Stacii Samadin! Radicalisme, verhalen en het ongeziene zijn de basis van het voortdurende levenswerk van Stacii Samadin, Societies genaamd, waarin hij de getto’s van Parijs, Nairobi, Los Angeles, Suriname, Jakarta en Bali verkende. De kern van het project is de bewustwording van oordeel en vooroordelen. Dit jaar is Stacii de opdrachtfotograaf van het Rijksmuseum voor Document Nederland.

Samadin is geboren in 1987. Hij studeerde aan de Willem de Kooning Academie. Momenteel woont hij in Rotterdam.

Societies, Stacii Samadin

Deel II, instituten en innovatie. Onder anderen:

DuPho presenteert haar nieuwste app PicaPro! Deze applicatie is een licentiemodel ontwikkelt met Blockchain technologie. Via deze app kan de beeldmaker zijn of haar werk verkopen aan de klant zonder tussenpersonen. De licentie communiceert heel helder het gebruik voor een bepaalde periode, via een bepaald medium (social media, websites, print, etc.).

Het Nederlands Fotomuseum praat over het unieke project Captions for Cas waarvoor zij heel Nederland oproept mee te werken aan het beschrijven van alle contactbladen uit het archief van Cas Oorthuys. Het museum opent zijn deuren voor kennis van de particulier voor het Nederlands fotografische erfgoed.

De 9de Carmignac Photojournalism Award zoekt de grens op van Artic. Hun  fotoreportage «Arctic: New Frontier» is een baanbrekende expeditie die de effecten van de klimaatverandering op het hele poolgebied onderzoekt. Directeur Emeric Glayse praat over de 2018 editie die is toegekend aan Kadir van Lohuizen en Yuri Kozyrev.

Gratis, aanmelden via info@dupho.nl

Klik hier voor meer informatie.