Philippe Sarfati: TERRITORIES

Philippe Sarfati, door Architizer uitgeroepen tot Architectuurfotograaf van het Jaar 2023, ontwikkelt een veelzijdig project voor het Atelier Néerlandais, bestaande uit een boek, een fototentoonstelling en ontmoetingen tussen Franse en Nederlandse architecten en fotografen.

Territories belicht een bijzondere manier van kijken naar gebouwen, sterk beïnvloed door de beeldtaal van fotojournalistiek en straatfotografie. Als architect heeft Sarfati 6 jaar gereisd door 14 verschillende landen. Tijdens deze periode heeft hij meer dan 115 gebouwen van 69 architecten gedocumenteerd. In zijn boek presenteert hij een geïmproviseerde, verhalende en humanistische stijl van architectuurfotografie, waarbij de nadruk meer ligt op het gebruik, de functie en de sfeer van een gebouw dan op het uiterlijk.

Territories is opgebouwd als een performance: van de fotografie tot het ontwerp van het boek en de scenografie van de tentoonstelling. Alle onderdelen, tot en met de bijeenkomsten, waarin architecten, architectuurfotografen, documentaire fotografen en straatfotografen samenkomen, hebben hetzelfde doel: de commerciële praktijk van de architectuurfotografie uitdagen, van haar alledaagse werking tot haar beeldtaal.

Territories is een Frans-Nederlandse samenwerking, ontwikkeld tussen Parijs en Rotterdam.

© Philippe SARFATI
Messe Basel, Herzog & de Meuron, Switzerland

© Philippe SARFATI
Swiss National Museum, Christ & Gantenbein, Zurich, Switzerland