Ripples : tentoonstelling van NOOR tijdens PhotoSaintGermain

Klimaatcrisis, conflict en sociale ongelijkheid door de grote verbinder; water.

© Kadir van Lohuizen / NOOR

Nederland heeft een langdurige en diep verweven relatie met het water. De dijken, polders, boten, kanalen en ingepolderd land zijn wereldwijd bekend. Van internationale handel tot stedelijke infrastructuur, de cultuur van Nederland is gebaseerd op en draait om water.

NOOR, een in Amsterdam gevestigd collectief van internationale visuele makers, loopt al meer dan 15 jaar voorop met wereldwijde, ethische en betrouwbare visuele journalistiek en storytelling. Dit voorstel biedt een uitgebreide, innovatieve tentoonstelling, samengesteld uit het prestigieuze NOOR archief, en een begeleidend programma van publieke evenementen over het overkoepelende thema water, gebruikt om de genuanceerde en complexe onderwerpen van het menselijk leven, sociaal-politieke ongelijkheid, migratie en de klimaatcrisis te verkennen.

Water maakt het leven op aarde mogelijk, het bedekt meer dan 70% van onze planeet en maakt meer dan 60% van het menselijk lichaam uit. Alle levende wezens, mens, plant en dier, zijn er volledig van afhankelijk om te overleven. In onze landbouw en industrie maken we gebruik en zelfs misbruik van dit essentiële element, en toch is water geen oneindige bron. Het is een hulpbron die de komende decennia steeds waardevoller zal worden, en dus een steeds centralere rol zal spelen in onze toekomst.

Ripples werpt diepere, genuanceerde, transnationale verbanden tussen de wereld op via het overkoepelende thema water, om wereldwijde kwesties van klimaatcrisis, menselijk leven en sociale ongelijkheid te onderzoeken.

© Sanne De Wilde / NOOR

Ripples wordt gehouden in het Atelier Néerlandais, Parijs. In het kader van het fotofestival PhotoSaintGermain loopt de tentoonstelling van 3 november tot 13 november en wordt mogelijk gemaakt door de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden.

Deze multidisciplinaire tentoonstelling is ontwikkeld door Stefano Carini (creatief directeur, NOOR) en Samira Damato (hoofd tentoonstellingen, NOOR) rond de verschillende aspecten van water. Ripples is een tentoonstelling die complexe vraagstukken onderzoekt via het onderwerp water. In de kern wil de tentoonstelling zowel een viering zijn van dit cruciale en mysterieuze element, als een toegankelijk en educatief overzicht van zijn vele rollen in de sociaal-politieke ongelijkheden van de hedendaagse wereld. Deze tentoonstelling biedt een unieke collectie uit het immense archief van het NOOR, met meer dan twee decennia van hoogwaardig visueel werk van de 12 kernleden van het bureau, waaronder Kadir van Lohuizen, Tanya Habjouqa, Francesco Zizola en Sanne de Wilde. Ripples wil een toegankelijke ruimte creëren waarin de complexe verbanden tussen de vele functies en interpretaties van dit essentiële element in het menselijk leven, zijn rol in verschillende culturen, zijn impact op ons leven en levensonderhoud en zijn kwetsbaarheid in het licht van de klimaatcrisis worden blootgelegd. In overeenstemming met de ethos van NOOR bestaat deze tentoonstelling uitsluitend uit geüpcyclede materialen en archiefmateriaal. Alles wat in deze tentoonstelling te zien is, is hergebruikt. Zo hoopt NOOR een klein verschil te maken in de cultuur van het tentoonstellen.