Danielle Lemaire

In Danielle’s werk speelt de relatie met de natuur, het contemplatieve en het magische een rol. Haar tekeningen ontstaan ​​vaak op basis van onderzoek naar de bijzondere geschiedenis van een plek of persoon, markerend voor het hier en nu. Dit vertaalt zich in presentaties van series kleine en grote tekeningen, veelal gecombineerd met films, audio opnamen, boeken, foto’s, archiefmateriaal en live events. Schaduwen van menselijk leven worden tastbaar in universele, tijdloze situaties. Ze vertrekt vanuit haar persoonlijke wereld.

Ze dook in leven, werk en de tijd van de Engelse cultzanger Nick Drake en presenteerde een tentoonstelling vol melancholie (solo Stedelijk Museum Breda en UK); Ria Rago, de Florinese heldin uit een koloniale missionarisfilm kwam terug in reuzentekeningen (solo Kruisruimte Eindhoven); Jo Bonger, de vrouw van Theo van Gogh, motor achter het werk van Vincent van Gogh, portretteerde en bezong ze op een harmonium (solo van Gogh Galerie Zundert); Lucia Pamela, eerste vrouw op de maan en oprichter van de eerste vrouwenband in St.Louis, filmde ze in de USA (solo Van Abbe Museum Eindhoven).

In haar project ‘Diamonds Are Forever’ liet ze eerste DAF auto’s terugkeren naar de oorspronkelijke, ei-vormige reclamestudio waarin deze ooit werden gefotografeerd in de Hilvaria Studio’s, in de bossen van Hilvarenbeek.

Bij projecten betrekt Lemaire actief mensen die zelf ook een eigen band met en passie voor het onderwerp hebben. Voor Danielle is de tekenkunst een bron voor verdieping en het verbeelden van levendige narratieven. Een bewuste manier om energie te genereren in een wereld van verval. Altijd komen in het werk organische vormen en lijnen terug die bloei en verval beschrijven.

Regelmatig werkt ze site-specific en met anderen. Danielle publiceert boeken, prints en audiowerken op haar label ‘Inner Landscapes’.