Judith Nab

Het oeuvre van Judith Nab is een ode aan het onbekende en de verbeelding. Vandaar dat Nab zich ook in haar kunstenaarschap niet wil vastleggen: ze maakt theatrale installaties, vaak bestaande uit ruimtes met sterke atmosferen waarin de toeschouwer wordt ondergedompeld. De projecten, voor kinderen en volwassenen, variëren van grootschalige internationale opdrachten, tot kleinschalige werken.

Toch zijn er constanten. Ogenschijnlijk simpele doch technisch geavanceerde constructies van licht, film, optische illusies en geluid trekken de bezoekers een andere wereld in. Verlaten huizen komen opnieuw tot leven en grote hallen veranderen in ruimtes voor duistere, intieme ontmoetingen met onbekenden. Of je reist volgens de logica en visionaire ideeën van kinderen en wetenschappers door het heelal, de binnenkant van de aarde en de diepzee.

Nab houdt atelier in Amsterdam. Ze heeft werk gemaakt voor vele festivals, theaters en musea in Europa zoals het Kröller-Müller Museum Arnhem, HetPaleis Antwerpen, Zomer van Antwerpen, Teatro a Corte, Torino, La Chartreuse, Villeneuve-les Avignon, Monuments Nationaux, In Situ-Marseille, Schauspielhaus Zürich, Blickfelder Zürich, Theaterspektake Zürich, Theaterformen Hannover, en nog vele andere grote en kleine organisaties.