MVRDV

MVRDV is in 1993 in Rotterdam opgericht door Winy Maas, Jacob van Rijs en Nathalie de Vries. Het bureau realiseert studies en projecten op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. Met projecten zoals Villa VPRO en het wooncomplex WoZoCo in Amsterdam heeft MVRDV een richtinggevende positie verworven in de internationale architectuur. MVRDV gaat projecten conceptueel aan door “de veranderende wereld of verschuivende verhoudingen te verbeelden of juist ter discussie te stellen in een ontwerp. Vaak wordt dit heel letterlijk vertaald in de bouw van een ‘diagram’.” Aldus de Volkskrant (9-2009).

Projecten van MVRDV zijn onder andere de Markthal in Rotterdam, de Boekenberg bibliotheek in Spijkenisse, het Nederlands Paviljoen voor de wereldtentoonstelling in Hannover, het Flight Forum business park in Eindhoven, het Matsudai cultuurcentrum en het Gyre Shopping Centre in Japan, het Mirador en Celosia wooncomplex in Madrid, en de Silodam en het Lloyd Hotel in Amsterdam. Lopende projecten zijn onder andere een Rockmuseum in Roskilde, een groot aantal woon- en kantoorprojecten in onder andere Nederland, Frankrijk, Polen, Indië, de VS en China, een masterplan voor Bordeaux in Frankrijk, de Xinjin Water City bij Chengdu, China, en visies voor de agglomeratie van Parijs en Oslo en de schaalsprong voor Almere.

Het werk van MVRDV wordt wereldwijd gepubliceerd en heeft verschillende internationale prijzen verkregen. De monografische publicaties FARMAX (1998), KM3 (2005) en MVRDV Buildings (2013) illustreren het werk van het Rotterdamse bureau dat ook software voor architectuur en stedebouw ontwikkelt. De 95 architecten, ontwerpers en medewerkers van MVRDV creëren projecten in een multidisciplinair collaboratief ontwerpproces en passen innovatieve en duurzame technologieën toe.

Samen met de TU Delft geeft MVRDV leiding aan The Why Factory, een onafhankelijk onderzoekstinstituut dat onderzoek doet naar de stad van de toekomst. De meest recente publicatie van The Why Factory is “We Want World Wonders” uitgegeven door nai010 Publishers Rotterdam.

_MG_0536ps

_MG_9888_v2