Jacquie Maria Wessels

Jacquie Maria Wessels woont en werkt in Amsterdam [NL] en studeerde fotografie aan de Gerrit Rietveld Academie en sociale psychologie aan de Vrije Universiteit, beide in Amsterdam. Wessels heeft zich ontwikkeld tot een autonoom/documentair fotograaf die zich graag voor langere tijd in een onderwerp verdiept. Haar onderwerpen dienen veelal als kader om de diverse sociale omstandigheden en de omgeving van mensen te onderzoeken.

Zo gaat Jacquie Maria Wessels voor haar nieuwste serie Garage Stills in de hele wereld op zoek naar traditionele garages waar auto’s gerepareerd worden. Ze is gefascineerd en geïntrigeerd door de vormen en kleuren van de mysterieuze, haar volstrekt onbekende voorwerpen die ze ontdekt in dit wondere universum. Met de aangetroffen attributen creëert ze ter plekke in de rauwe garages schilderachtige stillevens, die ze vastlegt met haar analoge camera. De poëtische Garage Stills met uitdagende kleurenformaties en enscenering verrassen en hebben een aantrekkelijke schoonheid, maar zijn ook een document van een verdwijnende wereld die zich vooral afspeelt in een door mannen gedomineerd domein.

Een van de eerdere projecten van Wessels is Cityscapes + Birdmen met het gelijknamige boek, waarvoor ze zich mengde in de sportieve wereld van de stoere Surinaamse vogelmannen en stadsgezichten maakte in Paramaribo waarin typisch Surinaamse muurschilderingen domineren. Deze serie was onlangste zien in de Fotoroute Bijlmer, een buitenexpositie met 50 foto’s op groot formaat in Amsterdam Zuid-Oost en in 2017 in een solotentoonstelling in het Surinaams Museum in Paramaribo. 

Werk uit de Garage Stills serie bevindt zich in de collectie van Huis Marseille – het museum voor fotografie in Amsterdam. Verder is Wessels gevraagd om haar werk in Museum Het Valkhof in Nijmegen tentoon te stellen en tijdens het fotografiefestival Encontros da Imagem in Braga, Portugal. Wessels werk is wereldwijd geëxposeerd op diverse continenten, waaronder Europa, de VS en Zuid-Amerika. 

– Garage Still #10/2014, analogue c-print, 120 x 120 cm
– Garage Still #01/2015, analogue c-print, 120 x 120 cm