Van Gogh Europe

Vincent van Gogh (1853-1890) is een van de meest geliefde kunstenaars ter wereld. Zijn schilderijen, tekeningen en brieven inspireren jong en oud. Van Gogh Europe is een samenwerkingsverband tussen Europese erfgoedlocaties en musea die verbonden zijn aan het leven en werk van de kunstenaar. Het streeft ernaar om Van Goghs culturele erfgoed voor een breed publiek toegankelijk te maken om huidige en toekomstige generaties te inspireren, verenigen en aan te spreken.

De kunst van Vincent van Gogh is onlosmakelijk verbonden met de vele plekken in Europa waar hij heeft gewoond en gewerkt. Een groot aantal landschappen en plaatsen die hem inspireerden, zijn tot op heden te bezoeken: van zijn geboorteplaats Zundert in het zuiden van Nederland, tot de psychiatrische instelling waar hij een jaar verbleef in Saint-Rémy-de-Provence en de prachtige korenvelden van het Franse Auvers-sur-Oise.

Van Gogh Europe maakt het mogelijk om in de voetsporen van deze wereldberoemde kunstenaar te treden en zelf zijn kunst, erfgoed en levensverhaal te ontdekken. Binnen dit netwerk hebben zich maar liefst 10 musea en 12 erfgoedlocaties uit Nederland, België, Engeland en Frankrijk verenigd. Denk hierbij aan het Van Gogh Museum in Amsterdam, het Kröller-Müller Museum in Otterlo, Musée d’Orsay in Parijs, het Van Gogh House London, de huizen van Van Gogh in de Belgische Borinage en de graven van Vincent en Theo van Gogh in Auvers-sur-Oise. Samen zetten deze partijen zich in om Van Goghs erfgoed te behouden en te promoten door onder andere educatieve projecten en toeristische activiteiten op te zetten en te ondersteunen. In 2023, het bijzondere Van Gogh-jaar, organiseert Van Gogh Europe een speciaal seminar in samenwerking met studenten van de ISC Business School Paris en KU Leuven in Parijs, een inspirerend congres met alle Van Gogh Europe-partners in Drenthe en lanceert het netwerk een Follow Van Gogh-app die het mogelijk maakt ook digitaal in Vincents voetsporen te treden.