Nieuwe audiotours Vincent van Gogh en Piet Mondriaan in Parijs

Vanaf vandaag zijn de audiotours ‘Montmartre: Van Gogh and Other Dutch Painters’ en ‘Montparnasse: Mondriaan and Other Dutch Painters’ (deel 1 en 2) gratis te downloaden via de reis- en museum app izi.TRAVEL, in de talen Frans, Nederlands en Engels.

De audiotours zijn een productie van Dutch Heritage World Tours, in opdracht van de Nederlandse ambassade en het Atelier Néerlandais in Frankrijk. De audiotours  kwamen tot stand in samenwerking met het Van Goghmuseum, het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (RKD) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen in het jaar dat de kunstwereld stilstaat bij het feit dat Piet Mondriaan precies 150 jaar geleden in Amersfoort werd geboren. 

De digitale stadswandelingen voeren de bezoeker langs plekken in Parijs waar Nederlandse kunstenaars hebben gewoond, gewerkt en avonturen beleefd; geheimen worden ontsluierd, anekdotes verteld. Ook degenen die Parijs goed kennen, zullen de stad met nieuwe ogen zien.  

De audiotours plaatsen de Nederlandse kunstenaars en hun oeuvre in een bredere context van tijd en plaats en zijn daarmee zowel interessant voor experts als voor liefhebbers. Beelden van musea en andere instellingen vullen de beknopte en heldere teksten van de audiotours aan.

Piet Mondriaan, Tableau no. II, 1921-1925 -Private collection – ©RKD

Zonder Parijs zou het werk van Piet Mondriaan er anders uit hebben gezien. In 1926 schreef Mondriaan: ‘De grote oppervlaktes van de gebouwen, vaak gekleurd door affiches, dirigeerden me richting de abstractie’.

Ook voor Vincent van Gogh was de betekenis van Parijs groot. In 1886 noteerde hij: ‘Parijs is Parijs, er is maar één Parijs, en hoe hard het leven hier ook moge zijn […] de Franse lucht houdt de geest helder en doet je goed.’

Het is in deze Parijse buitenlucht dat de liefhebber nu met de nieuwe audiotours in de voetsporen kan treden van Piet Mondriaan, Vincent van Gogh, Karel Appel, Johan Barthold Jongkind, Kees van Dongen en vele andere Nederlandse kunstenaars. Een mooie activiteit voor deze lentedagen en daarna.