OPEN CALL: PARIS PHOTO/PHOTO SAINT-GERMAIN

De Nederlandse ambassade in Frankrijk schrijft ook dit jaar weer een open call uit voor een programma tijdens Paris Photo/Photo Saint Germain op het Atelier Néerlandais (AN) in Parijs.

Beeld: Marie Louise Nijsing.
Stilleven met voorjaarsbloemen tulpen in een Delfts blauwe bloemenvaas 1695

Aanleiding

Van 10 t/m 13 november 2022 vindt de internationale fotografiebeurs Paris Photo plaats in het Grand Palais Ephémère in Parijs. Voor Nederlandse fotografie-instellingen, galeries en fotografen dé gelegenheid om Nederlandse fotografie onder de aandacht te brengen van een internationaal publiek.

Oproep

De Nederlandse ambassade schrijft een open call uit voor een nader vorm te geven programma tijdens Paris Photo en het fotofestival Photo Saint Germain op het Atelier Néerlandais (AN) in Parijs. Dit programma wordt opgenomen in het officiële parcours van Photo Saint Germain en in de communicatie van Paris Photo.

Wij roepen Nederlandse culturele instellingen en opleidingen op hiervoor plannen in te dienen en zo kans te maken op een toonaangevend podium tijdens de belangrijkste periode van het jaar voor fotografie in Parijs.

Wat vragen wij?

Stuur vóór 1 mei een beknopt plan in voor wat er tijdens deze periode op het AN zou moeten plaatsvinden, inclusief een conceptbegroting. Inbreng van een eigen Frans netwerk en van een of meerdere Franse samenwerkingspartners binnen het voorgestelde project is een vereiste. Ook heeft u ervaring met presenteren en werken in Frankrijk en/of heeft u hier een goed onderbouwd plan voor. U beschikt over bewezen organisatievermogen om professionele doelgroepen en breder geïnteresseerd publiek te bereiken en te mobiliseren. Kennis van de Franse taal strekt tot aanbeveling.

Voorstellen die verder gaan dan louter een expositie genieten de voorkeur. Wees dus vooral aangemoedigd om na te denken over een gevarieerd randprogramma met als doel Nederlandse fotografie en fotografie-initiatieven uit Nederland onder de aandacht te brengen van een Frans publiek van professionals en -liefhebbers, en Frans-Nederlandse samenwerking te stimuleren.

De voorgestelde begroting voor de activiteit wordt ingezet voor de activiteit zelf en voor de vernissage en communicatie van de activiteit, niet voor het vergoeden van mensuren. Hotelkosten en een per diem kunnen wel deel uitmaken van de begroting. De afzonderlijke begrotingsposten worden in het voorstel helder vermeld en kort inhoudelijk onderbouwd.

Wat bieden wij?

De verschillende zalen van het AN staan kosteloos ter beschikking gedurende de periode van Paris Photo 2022. Ook ondersteunt de Nederlandse ambassade in Frankrijk het programma op het vlak van communicatie en social media. Het AN kent een kleine, vaste bezetting die de initiatiefnemers, in overleg, kan ondersteunen bij het zelf realiseren van de activiteit op het atelier.

Afhankelijk van het voorstel en de begroting spiegelt de Nederlandse ambassade in Frankrijk de financiële bijdrage van de indienende partij tot een maximum van twintigduizend Euro en in beginsel tot vijftig procent van de totaalbegroting van het voorstel.

De afdeling cultuur en communicatie van de Nederlandse ambassade is verantwoordelijk voor de eindselectie van de programmering op het AN. Directeur Femke Rotteveel van FOTODOK – winnaar van vorig jaar – neemt deel aan de selectiecommissie.

Bekendmaking winnaar en volgende stappen

Uiterlijk 10 juni maakt de ambassade bekend welk voorstel tijdens Paris gerealiseerd kan worden. Direct na bekendmaking ontvangt de winnende partij een handleiding met tijdspad wanneer wat in beginsel moet worden opgeleverd. Binnen twee weken na bekendmaking van de winnaar werken de winnende partij en de Nederlandse ambassade in Frankrijk deze afspraken nader uit in een gezamenlijke overeenkomst. In dezelfde periode wordt aan beide kanten een projectleider benoemd die voor de andere partij eerste aanspreekpunt is. 

Covid-19

Gelet op de ervaringen van de afgelopen twee jaar kan niet worden uitgesloten dat Paris Photo vanwege de situatie rond Covid-19 wordt afgelast, uitgesteld of in een andere vorm plaats zal vinden. Als dit het geval is, dan kan dit ook gevolgen hebben voor de programmering op het AN.

Over het AN

Het AN is een open, uitnodigende ruimte voor Nederlandse cultuurmakers, culturele ondernemers en culturele instellingen die zich in Frankrijk, en via Frankrijk, internationaal een positie in de creatieve sector willen verwerven. Op dit moment telt het AN meer dan 130 leden uit diverse culturele disciplines die het AN gebruiken als expositieruimte, debatruimte of werkplek.

Vragen en indienen voorstellen                                                              

Voor vragen en het indienen van de voorstellen kunt u zich richten tot Nicolette Koopman, Cultureel Attaché van de Nederlandse ambassade in Parijs: Nicolette.koopman@minbuza.nl