Paneldiscussie en presentaties 20 & 22 juni

De paneldiscussie op 20 juni concentreerde zich op ‘Towards a Fashion Ecology’. Ontwerpers als Tjeerd Veenhoven,  Judith Goyaud-Schiltz (MatériO), Pauline Vierne, Maurizio Montalti (Officina Cospusconi), Emma van der Leest (BlueCity Lab) en Valérie Lamontagne (AMFI ) bespraken de mogelijkheden van de wisselwerking tussen natuur en technologie en hun oplossingen om het mode-ecosysteem minder vervuilend te maken. Vanzelfsprekend kwamen ook de uitdagingen van opschaling, educatie en veranderingsbereidheid aan de orde.

Ruben Baart (Next Nature Network), Conny Groenwegen (Electricco) en Clea Polar (Coco&Rico) leidden uitwisselingen in kleinere groepjes. Danièle Clutier (IFM-Paris) legde uit hoe via Textile and Clothing Business Labs (TCBL) eraan wordt gewerkt om de Europese kleding- en textielbranche te innoveren.

Op 22 juni pleitte Carole Collet (Central Saint Martins) ervoor om niet langer materialen van de aarde te oogsten, maar naar de natuur te kijken en die juist voor ons in te zetten (biomimcry). Julie Pont (ModeLab) lichtte wat ontwikkelingen toe rondom collageen, mycotex en algen. Cecilia Raspanti (TextileLab Amsterdam, Waag Society) benadrukte het belang van aandacht voor het verfproces in de textielindustrie, als een van de meest vervuilende stappen in het verwerkingsproces.

De paneldiscussie en presentaties vonden plaats in het kader van de expositie ‘Bio Meets Digital’. Dit programma is georganiseerd in samenwerking met Waag Society en TextileLab Amsterdam en het was tevens onderdeel van de OFF van Futur.e.s. Festivals.

Studio IMMATTERS verzorgde een samenvatting van ‘Bio Meets Digital’. Het filmpje toont de expositie en de bijeenkomsten die plaatshadden op het Atelier Néerlandais en bevat bovendien inspirerende inzichten van Carole Collet (Central Saint Martins), Valérie Lamontagne, Ista Boszhard, Cecilia Raspanti, Maurizio Montalti (Officina Corpuscoli) en Ruben Baart (Next Nature Network). Klik hier om het te kijken.

Foto’s ©Bart Koetsier.
Klik op de afbeeldingen voor het volledige fotoalbum.