Philippe Sarfati: TERRITORIES

Philippe Sarfati, door Architizer uitgeroepen tot Architectuurfotograaf van het Jaar 2023, ontwikkelt een veelzijdig project voor het Atelier Néerlandais, bestaande uit een boek, een fototentoonstelling en ontmoetingen tussen Franse en Nederlandse architecten en fotografen.

De expositie belicht een bijzondere manier van kijken naar gebouwen, sterk beïnvloed door de beeldtaal van fotojournalistiek en straatfotografie. Als architect heeft Sarfati 6 jaar gereisd door 14 verschillende landen. Tijdens deze periode heeft hij meer dan 115 gebouwen van 69 architecten gedocumenteerd. In zijn boek presenteert hij een geïmproviseerde, verhalende en humanistische stijl van architectuurfotografie, waarbij de nadruk meer ligt op het gebruik, de functie en de sfeer van een gebouw dan op het uiterlijk.

In het verlengde van de expositie worden een aantal discussies georganiseerd met Franse en Nederlandse architecten en fotografen, gemodereerd door Salomé Attias. Deze debatten zijn bedoeld om een veld beter te begrijpen dat iedereen aangaat, maar paradoxaal genoeg door velen als een niche wordt beschouwd.

Territories is opgebouwd als een performance: van de fotografie tot het ontwerp van het boek en de scenografie van de tentoonstelling. Alle onderdelen, tot en met de bijeenkomsten, waarin architecten, architectuurfotografen, documentaire fotografen en straatfotografen samenkomen, hebben hetzelfde doel: de commerciële praktijk van de architectuurfotografie uitdagen, van haar alledaagse werking tot haar beeldtaal. Territories is een Frans-Nederlandse samenwerking, ontwikkeld tussen Parijs en Rotterdam.

De expositie vindt plaats van 14 t/m 26 november en is elke dag open van 11:00 tot 17:00.

De discussies (”talks”) rondom Territories vinden elk plaats vanaf 18:30, respectievelijk op:

  • 15 november, met Nyasha Harper-Michon en Mathias Zwick
  • 17 november, met Olga Kravets, Miruna Dunu en Julie Hrudová
  • 23 november, met with Jan Knikker, Clément Blanchet, Cédric Roux and Eleonore Simon