Serious Gaming

Videogames kunnen levens redden!

Dit bleek uit het seminar “Games & Health, Serious Business” dat op 18 juni 2015 door de Nederlandse ambassade in Parijs werd georganiseerd op het Atelier Néerlandais. Tijdens dit evenement stonden “serious games” voor de gezondheidszorg centraal. Tachtig Franse en Nederlandse gameontwikkelaars, medici, overheidsvertegenwoordigers en onderzoekers kwamen samen om te netwerken en om te laten zien wat beide landen in huis hebben op dit gebied.

AtelierNeerlandais_SeriousGaming_51

In Frankrijk en Nederland worden serious games steeds vaker ingezet door en voor medische professionals. Zo zijn opleidingsgames als het Nederlandse abcdeSIM, ontwikkeld in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, en het Franse iLumens, al verplichte lesstof voor geneeskundestudenten. De spellen krijgen ook een steeds grotere rol in het behandelen van patiënten. Het Nederlandse SilverFit en het Franse Genious Healthcare hebben bijvoorbeeld games ontwikkeld om de cognitieve capaciteit en motoriek van Alzheimerpatiënten te trainen en om mensen te helpen revalideren.
Naast de gewone sprekers was er ook ruimte voor bedrijven om zich voor te stellen door middel van korte pitches. In combinatie met de vele netwerkmogelijkheden leidde dit tot een geslaagde dag op het Atelier Néerlandais. Op dit moment zijn er namelijk meerdere Frans-Nederlandse samenwerkingen in de maak, o.a. in het kader van het financieringsprogramma Eurostars!

Op Facebook is een beeldverslag van deze dag te zien.

AtelierNeerlandais_SeriousGaming_339