Spotlight On: Bart Kooi

Voor de rubriek “Spotlight On:” interviewt Atelier Néerlandais periodiek een lid van het AN. Deze maand spreken we met Bart Kooi van Cabmate. Cabmate is met haar 47k followers, waaronder creative directors van prestigieuze modehuizen, een gerenommeerd platform voor inspiratie in de online modewereld. Bart is recentelijk naar Parijs verhuisd om nog dichter bij die wereld te zijn. We stelden hem een aantal vragen.

Goedemiddag Bart, bedankt dat je tijd wilde maken voor het interview. 

Bedankt voor de uitnodiging

Je bent onder de naam ‘Cabmate’ lid van het Atelier Néerlandais, maar wat is Cabmate eigenlijk? 

Om Cabmate echt te begrijpen, moet je het eigenlijk zien, maar het is, kortom, een platform dat mensen inspireert met een bepaalde stilistische invalshoek.

Cabmate was eerst een Instagram moodboard, mijn persoonlijke creatieve project dat steeds harder is gaan groeien en meer volgers aantrok. Toen ik een bepaald aantal volgers had bereikt stelde een vriendin voor dat ik er écht iets mee moest gaan doen, dat mensen bijvoorbeeld ook iets van Cabmate konden aanschaffen. Ik ben begonnen met het aanbieden van petten. Petten zijn unisex en one-size wat logistiek veel voordelen heeft. Vervolgens  kwamen daar ook t-shirts en truien bij, die ik beschikbaar maakte in kleine hoeveelheden. Een aantal van mijn producten is ook op het AN te zien. 

Inmiddels blijft mijn moodboard groeien, en breid ik Cabmate uit als een platform met inspiratie en een wekelijkse newsletter met bijvoorbeeld reviews van de in mijn ogen beste collectie presentaties, styling tips en achtergrondverhalen.

Hoe zou je die stijl omschrijven? 

Tijdloos en minimalistisch, met een nonchalant karakter dat uit de jaren 90 voortvloeit. De stijl is geïnspireerd door die periode waarin we nog geen smartphones of sociale media hadden, waarin ‘picture perfect’ minder belangrijk was, het was wat ongedwongener…

Je bent niet zo lang geleden naar Parijs verhuisd. Wat brengt jou en Cabmate hier? 

Parijs is voor mij een levendige stad met veel inspiratie. Na mijn bachelor in bedrijfskunde aan de Universiteit van Groningen ben ik naar Amsterdam verhuisd, waar ik een master in Marketing heb afgerond. Ik heb nu zeven jaar in Amsterdam gewoond, dat was heel leuk maar ik had het gevoel dat ik me er niet verder kon ontwikkelen. Ik had zin om me in het centrum van de modewereld te bevinden. De mensen die ik volg en die Cabmate volgen wonen eigenlijk allemaal in Parijs, New York of Milaan, en niet in Amsterdam. Daarom wilde ik de drempel over en er echt voor gaan.

Wat hoop je dat Parijs je gaat brengen? 

Dat het me de mogelijkheden biedt om Cabmate nog verder uit te breiden. Daarnaast is Parijs ook een beetje thuiskomen. Ik heb hier in 2017 op het AN stage gelopen, ben verliefd geworden op de stad en ging daarna elk jaar minimaal één keer naar Parijs. Ik heb altijd een goed gevoel bij de stad gehad, daarom voelt het voor mij ook gewoon als een logische stap.

Wat maakte dat je verliefd werd op Parijs? 

De sfeer, de mensen hier op straat, de mooie gebouwen, de ‘joie-de-vivre’ die je hier voelt, de creativiteit van mensen waar ik ook op het AN mee in aanmerking kwam… Voor mij heeft Parijs enorm veel karakter, charme en authenticiteit. Vergeleken met Amsterdam heb ik het gevoel dat ik hier meer inspiratie kan vinden door het type mensen dat hier rondloopt en de sfeer die de stad ademt.

Wat heeft je, na je werkzaamheden als stagiair, weer teruggebracht bij het AN als lid? 
Omdat het een veilige basis is, een soort home away from home. Mede dankzij het AN voelt de verhuizing naar Parijs niet als een grote stap. Elke keer als ik terugkwam in Parijs, ging ik ook even langs bij het AN. Het is een fijne en gezellige plek die ook inspireert door de netwerkbijeenkomsten, vernissages en borrels. Maar ook voor meetings en calls is het AN de perfecte plek met een representatieve uitstraling.

Wat kunnen we van je verwachten in Parijs de komende tijd? 

In Parijs ligt mijn focus op het aangaan van nieuwe samenwerkingen en het uitbreiden van mijn netwerk. Ik hoop veel inspirerende mensen te mogen ontmoeten. Mijn platform is verder vrijwel geheel online, dus om mijn werk en producten te zien, verwijs ik graag naar mijn Instagram (@cabmate) en substack (@itsverycabmate).