Spotlight On: Elina Lans

Voor de rubriek “Spotlight On:” interviewen wij periodiek een lid van het Atelier Néerlandais. Dit keer spreken we Elina Lans op het Atelier, waar zij met haar gelijknamige sieradenmerk haar showroom hield in het kader van de Paris Fashion Week. Elina is een derde generatie juwelier die in haar werk de nadruk legt op duurzaamheid en minimalisme. We stelden haar een aantal vragen.

Hallo Elina, complimenten voor je showroom, het ziet eruit alsof je het met veel zorg hebt ingericht.

Dank je wel. Ik wilde dat mijn juwelen hier goed zouden passen, dus ik heb van tevoren wat onderzoek gedaan. Het Atelier Néerlandais is prachtig en heeft een eigen geschiedenis, en door wat elementen toe te voegen heb ik dat geprobeerd te benadrukken. 

Het is een genoegen om je hier te ontvangen. Waar staat je merk Elínalans voor? 

Toen ik met mijn merk begon, was ik advocaat. Ik had een juridische carrière van 9 jaar. Nadat mijn overgrootmoeder, die zelf tweede generatie juwelier was, was overleden, liet ze me haar oude juwelen-gereedschap na. Ik ging naar een lokale werkplaats in Amsterdam en begon het vak te leren terwijl ik nog steeds advocaat was en beloofde mezelf dat als het goed zou gaan, ik het advocatenkantoor zou verlaten en mijn eigen bedrijf zou beginnen. Dat gebeurde uiteindelijk en ik ben er op natuurlijke wijze in gerold. Het bedrijf is naar mezelf vernoemd, dat geeft een extra betekenis omdat ik uiteindelijk degene ben die de juwelen maakt, met mijn eigen handen. Dus Elina Lans is wat je krijgt, zo simpel is het. 

Waar ik voor sta met mijn bedrijf… De juwelenindustrie heeft, net als de mode-industrie, te maken met duurzaamheids- en sociale kwesties, zoals diamanten die uit conflictgebieden komen, bijvoorbeeld. Het is belangrijk om niet bij te dragen aan deze problemen. Ik pak dit probleem op mijn manier aan door te upcyclen. Alles wat je in deze showroom ziet, is ge-upcycled. Zilver, goud, diamanten en andere edelstenen verliezen nooit hun waarde en als medium en kunstenaar kun je ze eindeloos hergebruiken, in tegenstelling tot een stof. Metaal vergeeft alles, je kunt het omsmelten en opnieuw beginnen. Daarom adviseer ik mensen altijd om, voordat ze nieuwe juwelen kopen, in hun sieradenkast te kijken. Misschien hebben ze oude stukken, of stukken die niet meer bij hun stijl passen. Deze juwelen kunnen opnieuw gemodelleerd worden. Ik bied deze service ook aan. 

Waardoor ben je verliefd geworden op juwelen? 

Allereerst door de push van mijn overgrootmoeder, maar daarnaast is het werken met metalen ook heel fascinerend, vanwege de natuurlijke eigenschappen. Metalen als goud en zilver zijn kostbaar en zullen ons allemaal overleven, maar tegelijkertijd heeft het die vloeibaarheid, je kunt het smelten en manipuleren. Wat ik het mooist vind aan juwelen is de mogelijkheid om ze opnieuw te gebruiken.

Wat brengt jou en je juwelen deze week naar Parijs? 

Het is natuurlijk fashion week, maar Parijs was sowieso niet nieuw voor mij, want ik ben in Parijs begonnen met het juweliersvak, bij L’école Van Cleef & Arpels. Dit is waar ik heb gestudeerd en daarom ken ik de juweliers-wereld hier dan ook vrij goed. Het is belangrijk voor mij om mezelf als Nederlands merk te laten zien tijdens de modeweek, omdat het een venster biedt voor de hele wereld. Het is geweldig om tijdens deze dagen in Parijs te zijn, om de feedback van mensen te zien en te horen, om mensen uit de hele wereld te ontmoeten, om te zien wie nieuw is en wat er gebeurt… Ik heb het gevoel dat dit een platform is om te netwerken, niet alleen om (nieuwe) klanten te ontmoeten, maar ook om collega-juweliers en collega-ontwerpers te ontmoeten. 

En hoe ben je bij Atelier Néerlandais terechtgekomen? 

Eén van mijn klanten vertelde me over jullie platform nadat ik vorig jaar mijn eerste showroom had gehouden in het Palais Royal. Na wat onderzoek naar het AN werd ik enthousiast. Ik vind het een prachtig initiatief en toen ik werd geaccepteerd als lid, heb ik dat gevierd, het voelde als een mijlpaal. 

Ik kwam tien jaar geleden als expat naar Nederland en hoewel ik nu Nederlander ben, wordt ik door autochtone Nederlanders nog steeds als expat gezien. Omdat ik een ‘home away from home’ heb, geboren in de voormalige Sovjet-Unie, is het emotioneel belangrijk om erkend te worden. Het betekent veel voor me om hier als Nederlander te zijn en hier in Parijs binnen de muren van het Atelier voelt het alsof ik al deel uitmaak van de gemeenschap. Als ik mensen hier in mijn showroom uitnodig, zijn klanten blij voor mij en ook om het Atelier te zien. Ik voel me trots om de mooie ruimte die jullie hebben te laten zien. 

Wat kunnen we de komende tijd van je verwachten? 

Ik kijk ernaar uit om mijn merk op een organische manier te laten groeien; mijn netwerk, de zichtbaarheid en de bekendheid van het merk. Om gelijkgestemden te treffen , mensen die ook nadenken over duurzaamheid in juwelen, want dat is echt de kern van mijn merk, samen met de ontwerpen. 

Ik ben specifiek enthousiast over dit jaar, omdat ik net ben toegelaten tot WEP’s (Women Empowerment Principles, red.), het vrouweninitiatief van de VN. Slechts 80 bedrijven in Nederland hebben dit memorandum ondertekend, om onder andere de principes van gendergelijkheid te ondersteunen. Ik kijk er ook naar uit om dit jaar lid te worden van het Watch and Jewellery Initiative 2030, een initiatief van Cartier & Kering dat werkt aan duurzaamheid.

Ik hoop snel weer terug te komen naar Parijs, want het brengt me verrassend veel groei en zichtbaarheid. Mijn klanten in Amsterdam vragen me nu al wanneer ik weer terugkom, want de collectie die ik hier laat zien is nog niet in Amsterdam getoond. Het zou ook geweldig zijn om een groepsshow voor Nederlandse juweliers in Parijs te houden… Misschien op de nieuwe locatie?