Spotlight On: Kajsa Blomberg

Voor de rubriek “Spotlight On:” interviewt Atelier Néerlandais periodiek een lid van het AN. Deze maand spreken we met Kajsa Blomberg. Kajsa is een illustratorenagent en met haar voorliefde voor internationale samenwerkingen en haar portfolio vol talent, is ze op zoek naar nieuwe samenwerkingen in Parijs. We hebben haar een aantal vragen gesteld.

Goedemiddag Kajsa, leuk om je te spreken ! Zou je ons wat meer kunnen vertellen over je werk ?

Sinds 2006 heb ik een agentschap en ben ik agent van illustratoren, en een aantal auteurs. Ik behartig de zakelijke en artistieke belangen van creatieve mensen. Dat is veelomvattend, het werk varieert van het begeleiden van binnenkomende opdrachten tot het actief op zoek gaan naar nieuwe partijen en mogelijkheden. Kortgezegd kijk ik hoe de talenten die ik respresenteer zich verder kunnen ontwikkelen.

In mijn portfolio heb ik 15 illustratoren waarvan de meesten heel actief zijn. Het werk van de illustratoren is heel divers, ze hebben allemaal een eigen stijl. Over het algemeen houd ik van mensen die met hun handen werken, met potlood, pen, aquarel… Ik houd van ambachtelijk werk. De mensen waarmee ik werk tekenen voor van alles. Van kinderboeken tot kranten en tijdschriften, muurschilderingen, dus een breed palet. Zo werk ik met Jet Boeke, bekend van de Dikkie Dik boeken, zij is nu al 75 jaar en tekent steeds minder maar er gebeurt nog steeds heel veel met haar werk. Andere bekende namen zijn Floor Rieder, Loes Riphagen en met de nalatenschap van Sieb Posthuma…

Hoe ben je bij die illustratoren gekomen?

Dat is organisch ontstaan. Ik kom uit de muziekindustrie en heb eerst elf jaar bij Universal Music gewerkt. Ik heb een juridische achtergrond en een specialisatie in auteursrecht. Daarna ben ik de marketing-kant opgegaan. Ik heb vier jaar in Londen gewerkt op hoofdkantoor. Terug in Nederland ben ik voor mezelf begonnen. Via het werk dat ik deed als manager van een artiest kwam ik bij Jet Boeke terecht. Zij was mijn eerste illustrator. Vervolgens ben ik met Noëlle Smit, Floor Rieder en Peter van Straaten gaan werken en is het gaan rollen. Kennelijk was er behoefte aan agenten met een pro-actieve aanpak.

En wat brengt je naar Parijs?

Ik werk voornamelijk in Nederland en in China maar met mijn voorliefde voor internationale samenwerkingen zou ik heel graag de schaal willen vergroten. Ik ben zelf gek op Parijs en kom er heel graag. Er is een rijke traditie van tekenaars. Ik ben bijvoorbeeld een groot fan van Sempé (Jean-Jacques, red.). In Frankrijk gebeurt veel op het gebied van illustratie en ik wil graag kijken wat mijn illustratoren daaraan toe kunnen voegen en hen een podium geven. Dat is geen gemakkelijke weg, maar de illustratoren met wie ik werk hebben veel talent en een unieke stijl. Van sommigen wordt al werk uitgegeven in Frankrijk. Ik wil graag kijken of ik daar meer uit kan halen.

Wat inspireert je zo in Parijs?

Als ik in Parijs ben, huur ik meestal een fiets en ontdek ik mooie dingen op elke hoek van de straat. Laatst was ik voor het eerst in de zaal van de Bibliiothèque Richelieu. Als je daar bent en je ziet hoe zo’n enorme bibliotheek gerenoveerd is en dat je ziet dat het voor iedereen toegankelijk is… De aandacht voor detail die je terugziet en de liefde voor cultuur en de enorme historie inspireren mij.

Wat denk je dat jouw illustratoren daar dan nog aan toe kunnen voegen?

Als ik door Parijs loop en grote campagnes zie dan denk ik ‘mijn illustratoren kunnen daar zeker aan tippen’. Ik zie de mogelijkheden op straat liggen. Nederland heeft veel goed opgeleid talent en illustratoren die humor in hun werk gebruiken. Ik denk dat we daar goed in zijn, in een knipoog of een kwinkslag toevoegen, om het speels te maken. Dus ik denk zeker dat we Parijs wat moois te bieden hebben en kunnen toevoegen.

En hoe kwam je bij het Atelier Néerlandais terecht?

Ik was op een kinderboekenbeurs in Montreuil met het Letterenfonds waar me werd verteld over het Atelier Néerlandais. Vervolgens ben ik langs geweest en was er toevallig net een expositie met Aimee Kiene (illustrator, red.). Toen ging het wel bruisen bij mij en begon ik na te denken over hoe ik het AN als springplank zou kunnen gebruiken om mee zaken in Parijs te gaan doen. Zoals ik zei, het is niet makkelijk, maar ik wil het wel graag proberen.

Wat is je volgende stap in die richting?

Ik wil graag contacten opdoen en zal ook dit jaar weer naar verschillende beurzen gaan. Maar het liefst zou ik een expositie in Parijs opzetten met illustratoren, in een bepaald thema, misschien wel op het AN…

Dank je wel voor je tijd en tot ziens in Parijs !