Spotlight’s on: Ferry van der Vliet

Ferry van der Vliet is fotograaf, blogger en een graag geziene ambassadeur van het Atelier Néerlandais. In november verschijnt alweer zijn derde boek waarin hij weer een andere kant van Parijs laat zien. We spraken Ferry aan de vooravond van de verschijning van ‘Rondom Parijs.’

Dag Ferry, je schreef al twee boeken over Parijs, waarom nu een boek over Paris extra muros?

‘Dat idee ontstond eigenlijk in 2019, toen verbleef ik in Versailles omdat ik eens ten zuiden van Parijs wilde verblijven. Net zoals Parijzenaars werd ik overvallen door een moment waarop ik de stad wilde ontvluchten. Zo ontdekte ik dat er in de wijde omgeving van Parijs enorm veel te ontdekken is. Voor mijn boek wilde ik dat die bezienswaardigheden vanuit de stad goed bereikbaar zijn. Per plek heb ik dus beschreven hoe je er kunt komen, en bij welke andere bezienswaardigheden het in de buurt ligt.

Mijn boek is opgebouwd in vier delen. Eerst behandel ik de noordkant, want vanuit Nederland rijd je daar natuurlijk het eerste langs. Schitterende plekken zijn daar bijvoorbeeld Chantilly, of het graf van Van Gogh in Auvers-sur-Oise, of de kathedraal van Saint-Denis.

Het tweede deel gaat over het Zuid-Oosten, met onder meer het Chateau de Vincennes, de kastelen rondom de Marne, en Moret-Sur-Loing, waar de impressionist Alfred Sisley lang heeft gewoond en geschilderd. En natuurlijk mag ook Fontainebleau niet ontbreken. Dan het deel over het Zuid-Westen, met Sceaux, de cité de céramique van Sèvres, en natuurlijk ook de beroemde fonteinen van st. Cloud, ontworpen door Le Nôtre in de zeventiende eeuw. Het laatste deel gaat over het Westen, met natuurlijk Versailles, maar ook het dorp van Claude Monet, Giverny en Montfort-l’Amaury, waar de superrijken wonen.

Foto:Ferry van der Vliet

Hoe ben je op het idee gekomen om boeken over Parijs te maken?

‘Dat idee is eigenlijk ontstaan toen ik stopte met werken. Ik wilde een nuttige bezigheid bedenken, en toen heeft een vriend van me, die fotograaf is, me op het idee gebracht om een blog te beginnen. Dat begon eerst klein, maar inmiddels heb ik meer dan een miljoen bezoekers. Mijn vrouw helpt me er ook bij, want er gaat geen tekst online voordat zij de eindredactie heeft gedaan.

Mijn idee was eigenlijk: iedereen kent de Sacré Coeur of de Eiffeltoren. Ik wilde graag de straten áchter die hotspots laten zien aan Nederlanders. Daarom schreef ik Ongewoon Parijs, dat inmiddels al een vijfde druk heeft. In 2019 verscheen Ongekend Parijs, dat nu zijn tweede druk heeft. Mijn derde boek is eigenlijk de afsluiting van een trilogie.’

En hoe ben je in aanraking gekomen met het Atelier Néerlandais?

‘Dat komt door Joan Mols, die nodigde me een keer uit om langs te komen – zo belandde ik op de officiële opening, en sindsdien ben ik altijd in contact gebleven met het team van het AN. Zo ben ik ook weer in aanraking gekomen met andere leden, waar ik ook een aantal blogs over heb geschreven. Als je er een beetje energie in steekt, heb juist dankzij het AN een netwerk van interessante mensen in Parijs. Ik vind het daarom ook fijn om er af en toe over te schrijven, want zo kan ik iets terug doen.’

Rondom Parijs is nu verkrijgbaar.