Spotlight’s on: Louise te Poele

Voor de rubriek Spotlight’s on: interviewt het Atelier Néerlandais iedere maand een lid van het AN. Deze maand: Louise te Poele.

Ha Louise, waar ben je mee bezig?

Ik ben net onderweg naar huis vanuit de gemeente Doetinchem, waar ik een kunstwerk heb afgeleverd bij het gemeentehuis. Het is een beetje een hectische tijd, waarin ik veel dingen afrond voordat ik naar Parijs vertrek.

Vanaf 10 mei is er een pop-up expo van mijn werk in het Atelier Néerlandais. Ik noem die expositie Avant Paris –  het is werk dat ik de laatste tijd heb gemaakt. Ik wil laten zien waar ik nu sta – een soort introductie van mijn werk tot nu toe. Ik laat allerlei fotografisch werk en films van ruimtelijke installaties  van mezelf zien.

Ik hintte er al op, maar in mei en in juni ga ik dus in Parijs wonen en werken, op de Cité Universitaire. Ik krijg daar een logeerkamer en een heel klein atelier. Best wel spannend, want voor mijn werk gebruik ik vaak veel ruimte. Gelukkig zei Piet Mondriaan al: Hoe kleiner de ruimte, hoe beter je je gedachten kunt ordenen. De Cité Universitaire, en zeker het Collège Néerlandais is een prachtige locatie. Het heeft een grote patio, waar ik een kunstwerk wil gaan maken.

Daarnaast is de Cité Universitaire ook een bijzondere omgeving: het is gebouwd na de Eerste Wereldoorlog, om kunstenaars en studenten van over de hele planeet in Parijs te kunnen laten leven, studeren en werken. Met de gedachte dat er door die onderlinge verbondenheid geen nieuwe oorlog zou ontstaan. Dat is helaas niet gelukt, maar de gedachte erachter is heel inspirerend.

Is er een verschil tussen Avant Paris en je Parijse periode?

Nou de Parijse periode moet nog beginnen, dus ik weet nog niet wat er uit zal komen. Grofweg heb ik hiervoor heel veel fotografie gemaakt, en nu wil ik me meer op ruimtelijk werk gaan richten. Toen ik les kreeg op de kunstacademie, leerde ik alle kunstvormen beheersen. Daarna ben ik me erg gaan richten op het maken van stillevens. Die stillevens maakte ik met bloemen, maar voegde er ook zelfgemaakte vormen aan toe. De foto’s bewerkte ik dan nog achteraf, zodat het werk heel levendig wordt. Het lijkt wel geschilderd, zeggen mensen die ernaar kijken,  dat is ten dele waar, de oorsprong is een foto en daar ga ik digitaal overheen tekenen. Zodat het eind resultaat iets wordt wat tussen een foto en een schildering in zit, mensen vragen zich wel eens af, waar kijk ik nou naar? En dat is precies de bedoeling. Want ik wil mensen met ‘nieuwe ogen’ naar de dingen om hen heen laten kijken.

Beeld: Louise te Poele.

Voor die stillevens verzamel ik objecten en maak daar constructies van die ik vervolgens fotografeer. Nu denk ik dat die objecten zélf ook kunstwerken zijn, en die gedachte wil ik in Parijs gaan uitwerken. Het Collège bestaat in de herfst 85 jaar, en het is de bedoeling dat ik daar een kunstwerk voor maak. Ik wil iets gaan bouwen aan de hand van de inspiratie die ik put uit Parijs.

Waarom maak je eigenlijk stillevens?

Oorspronkelijk woonde ik op een boerderij, en daar verzamelde ik allerlei voorwerpen en bloemen, maar wist nog niet dat dit de aanzet tot een stilleven was. Veel later maakte ik foto’s van vrouwen in Marseille, en daar ontdekte ik dat de Marseillaises na afloop altijd commentaar of opmerkingen hadden over die foto’s. Daar zat ik mee in mijn maag. Zo ontdekte ik dat ik eigenlijk veel meer plezier had in het maken van stillevens dan in het portretteren van mensen. Het samenstellen van een stilleven geeft namelijk enorm veel vrijheid.

Hoe ben je bij het Atelier Néerlandais terecht gekomen?

Ik ben eigenlijk al heel lang lid van het Atelier Néerlandais, en het heeft me enorm geholpen om voet aan de grond in Parijs te krijgen – iets wat ik al heel lang wilde. Het is een fijne thuisbasis. Toen het AN vijf jaar bestond – voor de pandemie, heb ik samen met mijn team het concept en de art direction voor het Lustrum ‘Atelier Neerlandais Laboratoire’ ontwikkeld en uitgevoerd. Na de pandemie mocht ik deelnemen aan de groepstentoonstelling  (Á propos – pandémie) en dat smaakt naar meer!

De vernissage van mijn tentoonstelling ‘Avant Paris’ opent op 10 mei in Atelier Néerlandais, van 14-17 uur, 121 Rue de Lille, u bent van harte welkom!