Spotlight’s on: Marie Louise Nijsing

Marie Louise Nijsing is fotograaf en lid van het Atelier Néerlandais. De komende maanden werkt ze aan een nieuw project in Parijs. Het Atelier Néerlandais sprak met haar.

Foto: Marie Louise Nijsing.
Waarom ben je de komende tijd in Parijs?

Al geruime tijd fotografeer ik stillevens, en die wilde ik graag ook in Parijs verkopen. Daarom bezocht ik afgelopen herfst Paris Photo en ging langs bij een aantal galeries. Toen ik door de stad wandelde observeerde ik de intrigerende Parisiennes, en die Parisiennes prikkelden mijn nieuwsgierigheid: Wie is zij? Waar komt ze vandaan? Waar gaat ze naar toe?

Toen ik googelde naar foto’s van Parisiennes kwam er een duidelijk stereotype naar boven: een vrouw van ongeveer dertig, met zonnebril en designerkleding die met ferme tred de boulevards trotseert. Wel een mooi beeld, maar ook een beetje oppervlakkig. Zo kwam ik op het idee om 100 Parisiennes te fotograferen en te interviewen, beginnend bij geboortejaar 1922 tot 2022. En daarom ben ik nu in Parijs.

Hoe denk je 100 Parisiennes uit ieder jaartal vinden?

Dat wordt een groot avontuur. Samen met een Parisienne, waarmee ik bevriend ben sinds de jaren dat ik zelf in Parijs woonde 20 jaar geleden, zoeken we in alle lagen van de maatschappij. Denk aan kazernes, ziekenhuizen, scholen, bedrijven etc. We hebben samen een goed netwerk. Ik geef toe, het wordt nog wel even aanpoten de komende maanden!

Heb je al een voorbeeld?

Zeker, want ik ben begonnen met een pilot van vijf Parisiennes. Een van hen is een actrice van 95, die haar hele leven in Parijs heeft gewoond. Alleen tijdens de oorlog zat ze ondergedoken in de provincie. Ze liet me oude foto’s zien, en ze was beeldschoon – nog steeds trouwens. Zo mooi zelfs, dat haar ouders dachten: die moet snel trouwen, anders gaat het mis. Dat resulteerde in een vreselijk huwelijk, ze werd geslagen door haar man. Naar haar scheiding heeft zij een groot aantal amants gehad, waaronder bekende filmsterren.
Beeld: Marie Louise Nijsing.

Heb je een thema in je werk?

Ik hou enorm van cultureel erfgoed, zeker als het een antropologische component heeft. Ik houd ervan om strakke kaders te stellen, bijvoorbeeld, “woon je al langer dan 50 jaar in je huis, dán kom je in aanmerking om je interieur te laten fotograferen”, of, “ben je geboren en getogen in Parijs, dán kom je in aanmerking om mee te doen aan dit project”. Het fascineert mij om van een klein idee iets heel moois te maken. En om iets te laten zien door middel van mijn fotografie.

Ben je de komende vier maanden van plan om naar het Atelier Néerlandais te gaan?

Zeker! Als lid van het Atelier Néerlandais, ga ik gebruik te maken van de schitterende ruimte. Ik hoop er bijvoorbeeld een aantal uitgevers en tentoonstellingmakers te ontvangen.