Visuele identiteit Atelier Néerlandais

De visuele identiteit van het Atelier Néerlandais is ontwikkeld door ontwerpbureau van Onna Verwoerd. De typografie is gebaseerd op een lettertype van Nederlandse bodem, de Nobel (Sjoerd Hendrik de Roos en Dick Dooijes, 1929-1935, Lettergieterij Amsterdam). Het voor het Atelier Néerlandais gebruikte font is dezelfde als het origineel, enkel de kleine letter a is vervangen voor een modernere lettervorm.
Het lettertype is geanimeerd met software die natuurkundige eigenschappen toekent aan 2-d elementen. De letters hebben de eigenschap gekregen van vrijwel gewichtloze elementen in een ruimte zonder zwaartekracht.

an_nobelnobelle

'Met dit principe hebben we geprobeerd het flexibele en ondersteunende karakter van het Atelier Néerlandais in beeld te brengen. Waar het beeldscherm vaak nog wordt benaderd als een ouderwetse letterkast is hier het scherm een conceptuele ruimte die symbool staat voor een fysieke plek: het Atelier Néerlandais. In deze ruimte ontstaat een rendez vous tussen twee talen en culturen, waar zowel de overeenkomsten als de verschillen tussen de Nederlandse en de Franse taal worden blootgelegd en gevierd.’ aldus van Onna Verwoerd.