Foto Weken Parijs

Met grote evenementen als Paris Photo, Photo Sain-Germain en Offprint is november de fotografie maand van Parijs. Het Atelier Néerlandais heeft verschillende exposities en activiteiten ingepland met betrekking tot fotografie:

Reflected – Works from the Foam Collection

 Van 5 tot 18 november 2018 presenteert Foam Fotografiemuseum Amsterdam de tentoonstelling Reflected – Works from the Foam
 Collection in het Atelier Néerlandais. Sinds 2007 verzamelt Foam actief fotografie en inmiddels telt de collectie ongeveer 550 stukken. De gedurfde, hedendaagse collectie richt zich op de mogelijkheden van fotografie en bevat overwegen werk van jonge, veelbelovende kunstenaars die met fotografie werken. Foam volgt de carrières van deze talenten, wat soms leidt tot vervolgaankopen. Hierdoor groeit de Foam Collectie uit tot een verzameling van 21ste eeuwse fotografie die een accuraat overzicht van de meest recente ontwikkelingen binnen fotografie biedt. Film, sculpturen en installatiekunst worden goed vertegenwoordigd in de collectie, die het experimentele tentoonstellingsprogramma van Foam weerspiegelt.

Foam Talk

Op 9 november vindt ‘Foam Talk’ plaats. Tijdens de Foam Talk zullen curatoren, kunstenaars en opleiders hun ideeën bespreken over het verzamelen en presenteren van fotografie binnen de huidige ontwikkelingen van het medium. Fotografie en technologische ontwikkelingen zijn in de geschiedenis onlosmakelijk verbonden geweest. De hedendaagse technologieën zijn aanleiding voor een gesprek over wat het fotografisch medium is, kan worden en hoe het onze ervaring van de wereld transformeert. Met ontwikkelingen op het gebied van 3D-rendering, fotogrammetrie en CGI, dient fotografie niet langer alleen het doel van representatie, maar is het ook een bouwsteen
geworden voor nieuwe realiteiten die het gebruik van het medium transformeren. Klik hier voor meer informatie over ‘Foam Talk’.

Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling. 

DDK live #38 Paris Photo Dupho

Ook vindt op 9 november de DDK live #38 Paris Photo editie plaats in het Atélier Néerlandais. De DDK (De Donkere Kamer) is een live magazine met allerlei visies en gasten uit verschillende disciplines van de fotografie. De avond bestaat uit korte interviews en presentaties, actuele discussies, evenementen en tentoonstellingen. Een vast onderdeel van De Donkere Kamer is de pitch. Klik hier voor meer informatie.

© Still of video installation, La Défense, the Venturing Gaze, Paulien Oltheten 2018