Juryrapport Open Call Paris Photo / PhotoSaintGermain 2020

De Nederlandse ambassade in Frankrijk heeft dit jaar voor het eerst een Open Call uitgeschreven voor een cultureel programma op het Atelier Néerlandais in Parijs tijdens fotobeurs Paris Photo en fotografiemanifestatie PhotoSaintGermain 2020. De jury van deze Open Call is blij met het aantal van twaalf inzendingen, zeker ook gelet op de voor velen onzekere situatie rond de Corona-pandemie. De voorstellen waren afkomstig van kunstinstellingen, kunstopleidingen, kunstenaarsinitiatieven en individuele kunstenaars. 

Uit de inzendingen koos de jury voor ‘Blurring The Lines’ van FOTODOK. ‘Blurring The Lines’ is een nieuw internationaal talentprogramma, opgericht door FOTODOK en  enkele internationale partners, waaronder ook Franse partners. Het voorstel bestaat uit een expositie van Nederlands jong talent dat in de afgelopen vier jaar afstudeerde aan Nederlandse kunstacademies, uit brainstormsessies met studenten, presentaties van fotoboeken van jonge makers, portfolioreviews en talkshows.

De gelaagdheid en scherpte van het voorstel, de duidelijk aantoonbare banden met Franse partners en de specifieke aandacht voor talentontwikkeling waren belangrijke overwegingen voor de jury om het voorstel van FOTODOK te honoreren. 

‘Blurring The Lines’ ontwikkelt zich snel. Het project startte in 2016 met vier kunstacademies. Dit jaar nemen achtentwintig onderwijsinstellingen deel, waaronder verschillende Nederlandse academies met een expertise in documentairefotografie: AKV/St.Joost Breda, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Willem de Kooning Academie Rotterdam, Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag en de Gerrit Rietveld Academie uit Amsterdam. De expositie op het Atelier Néerlandais tijdens Paris Photo en Photo Saint Germain 2020 toont het werk van zeventien jonge Nederlandse talenten.  

De jury meent dat het voorstel van FOTODOK de banden tussen makers, liefhebbers, het Atelier Néerlandais, Paris Photo en Photo Saint Germain kan aanhalen. Ook prijst de jury de samenwerking die FOTODOK zoekt met Franse academies waaronder Paris College of Art, École nationale supérieure de la photographie in Arles en École nationale supérieure Louis-Lumière in Parijs. De jury is ervan overtuigd dat ‘Blurring The Lines’ succes en enthousiaste reacties zal oogsten en dat dit initiatief tot nieuwe Frans-Nederlandse banden en samenwerkingen zal leiden.   

Beeld: Zoë Sluis