Open Call Paris Photo / PhotoSaintGermain 2020

© Bart Koetsier, lid Atelier Néerlandais

De Nederlandse ambassade in Parijs schrijft een open call uit voor een programma tijdens Paris Photo / PhotoSaintGermain 2020 op het Atelier Néerlandais.

Van 12-15 november 2020 vindt – deo volente – de jaarlijkse internationale beurs voor fotografie Paris Photo plaats in het Grand Palais in Parijs. Voor Nederlandse kunst- en onderwijsinstellingen, galeries en fotografen dé gelegenheid om de Nederlandse fotografie onder de aandacht te brengen.

Het fotografiefestival PhotoSaintGermain (6 – 21 november) overlapt deze beurs en is een festival waaraan verschillende galeries, musea en culturele instituten van ambassades deelnemen.

De Nederlandse ambassade in Parijs schrijft een open call uit voor een nader vorm te geven expositie en randprogramma tijdens deze weken op het Atelier Néerlandais (AN) in Parijs. 

Wij roepen Nederlandse culturele instellingen, fotografietalent, galeries, agentschappen, kunstopleidingen en andere geïnteresseerden op hiervoor plannen in te dienen, en zo kans te maken op een plek op een toonaangevend podium tijdens de belangrijkste weken voor de fotografie in Parijs, vlakbij het Grand Palais. 

Wat te doen?

Stuur voor 8 juni een beknopt plan in voor wat er tijdens deze periode op het AN zou moeten plaatsvinden, inclusief conceptbegroting. Voorstellen die verder gaan dan louter een expositie genieten de voorkeur. Wees dus vooral aangemoedigd om na te denken over een gevarieerd randprogramma  met als doel fotografie, fotografen en initiatieven uit Nederland onder de aandacht te brengen van een Frans publiek van professionals en liefhebbers. 

Wat bieden wij?

De verschillende zalen van het AN staan kosteloos ter beschikking gedurende de periode van Paris Photo en ParisSaintGermain 2020. Ook ondersteunen wij het programma op het vlak van communicatie en social media en voorzien wij in contacten met de organisatie van Paris Photo en PhotoSaintGermain 2020. Afhankelijk van het voorstel en de begroting kan de ambassade een bijdrage leveren vanuit de middelen voor internationaal cultuurbeleid tot een maximum van €20.000,- en van 50 procent van de totaalbegroting van het voorstel. De afdeling cultuur op de Nederlandse ambassade is verantwoordelijk voor de eindselectie van de programmering op het AN. Een extern vak-jurylid neemt deel aan de selectiecommissie.

Uiterlijk 1 juli laten wij weten welk voorstel tijdens Paris Photo en PhotoSaintGermain 2020 gerealiseerd kan worden. 

Covid-19

Momenteel gaan wij ervan dat de activiteiten plaats kunnen vinden, maar het kan zomaar dat Paris Photo vanwege de situatie rond Covid-19 wordt afgelast of in een andere vorm plaatsvindt. Uiteraard houden we de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten om een ieder tijdig te kunnen informeren over eventuele wijzigingen. Naar verwachting is het verstandig om in de te ontwikkelen plannen rekening te houden met de aanstaande (in Frankrijk) 1-meter-samenleving.

Vragen en indienen voorstellen

Voor vragen en het indienen van de voorstellen kunt u zich richten tot Nicolette Koopman, cultureel attaché op de Nederlandse ambassade in Parijs: Nicolette.koopman@minbuza.nl.