”L’état dans des circonstances” – vier Nederlandse artiesten op het Atelier Néerlandais

Vier kunstenaars uit Nederland komen van 11 t/m 14 april samen in het Atelier Néerlandais, Parijs, om in work-in-progress te reflecteren op het fenomeen collecties en persoonlijke verzamelschatten. Een eerste aanleiding voor dit project is de collectie van Fondation Custodia.

De vier Nederlandse kunstenaars in kwestie:

Jan Van Den Dobbelsteen, van het label COSMIC VOLUME.

Jan Van Den Dobbelsteen is een multi-mediale kunstenaar die werkt in een abstracte, conceptuele en non-narratieve omgeving. Alles kan tegelijkertijd plaatsvinden. Grenzen bestaan niet.

Jan over de samenwerking: “Ik ben voornamelijk geïnteresseerd in de collectie van Fondation Custodia intrinsiek; de collectie als idee. Dat is ook de referentie naar mijn eigen huis en atelier. Collectioneren. Een levenslange toewijding die het persoonlijke overstijgt. Mijn onderzoek reflecteert naar mijn dia collectie. Vorig jaar heb ik een 120 tal dia’s gevonden in een container in onze woonplaats Eindhoven. Beelden over landschap in ontwikkeling -bouwen- en refererend aan olieverfschilderingen in de collectie van Fondation Custodia.”

Marc Nagtzaam, mede-oprichter van Roma Publications.

Marc Nagtzaam maakt tekeningen, publicaties en incidenteel ruimtelijk werk. 

“Na een eerste online verkenning van de Custodia collectie raakte ik gefascineerd door de arcering/lijnvoering, vlakverdeling en de suggestie van ruimte in de tekeningen. Tijdens de werkweek wil ik deze aspecten vertalen in een reeks studies en tekeningen met de nadruk op een onderzoek naar schriftuur.”

Karin Herwegh .

Karin Herwegh maakt sculpturen, sieraden en tekeningen.

“Het project is voor mij aanleiding om een eigen verzameling aan te leggen door door de Custodia collectie te bladeren en hier intuïtief keuzes uit te maken. Om details, composities, kleur, allerhande voor- en onderwerpen, vast te leggen in schetsen, notities en kleine object studies. De vele details voorwerpen, figuren en situaties- die ik uit de tekeningen van de Custodia collectie selecteer leg ik vast in een reeks schetsen, notities en kleine objecten. Met als leitmotiv ‘la condition humaine’ voeg ik deze fragmenten, aangevuld met beelden uit mijn eigen verzamelingen op een intuïtieve en associatieve manier samen tot een nieuwe serie werken.”

Danielle Lemaire, du label Inner Landscapes.

Danielle Lemaire maakt tekeningen die ze combineert met multimedia in gelaagde (onderzoek)projecten.

”Mijn liefde voor tekenen van figuratieve en natuurlijke elementen en verhalen zie ik terug in de tekeningen van de collectie van de Custodia Foundation. In de werkperiode bij Atelier Néerlandais werk ik aan een collectie eigen ‘miniatuur tekeningen’ die gaan wonen in een antiek jugendstil album dat ik op de rommelmarkt vond. Het album doet denken aan de prachtige mappen met tekeningen die Frits Lugt bijeen bracht voor de Custudia Foundation collectie.”

Op vrijdag 14 april is er een publieke presentatie van 11h tot 16h. Welkom!